Huis verduurzamen via de hypotheek:

Huis verduurzamen via de hypotheek:

Energiebesparende maatregelen meefinancieren

Naar 'alles over hypotheken'

Nu de energielasten oplopen wordt het steeds aantrekkelijker om je huidige woning of nieuwe huis te verduurzamen. De kosten voor energiebesparende maatregelen kunnen echter flink oplopen. Gelukkig is het mogelijk om energiebesparende voorzieningen mee te financieren met de hypotheek voor een nieuwe woning of je bestaande hypotheek te verhogen. Hoeveel mag je maximaal extra lenen voor het verduurzamen van je woning en hoe werkt dat precies?

Huis verduurzamen energiebesparende maatregelen meefinancieren

Wat valt er onder verduurzamen woning?

Een oud huis verduurzamen zorgt voor een lagere energierekening én het is goed voor het milieu. Bij energiebesparende voorzieningen kun je denken aan het isoleren van je woning (spouwmuren, vloer, gevel en/of dak), het installeren van HR-glas (of hoger), een warmtepomp en/of zonnepanelen.

Energiebesparende maatregelen financieren

Helaas hangt er aan je huis verduurzamen wel een prijskaartje. Mensen die voldoende spaargeld hebben, betalen energiebesparende voorzieningen voor hun woning vaak daarvan. In dat geval hoef je natuurlijk geen hypotheekrente te betalen! Houd je echter liever wat spaargeld achter de hand, of stop je het grootste deel van jouw eigen geld in het kopen van een woning, dan kun je de energiebesparende maatregelen ook meefinancieren met je hypotheek.

Lenen tot 106% van de woningwaarde

Voor het financieren van energiebesparende maatregelen met je hypotheek mag je tot 106% van de woningwaarde lenen. Hoeveel hypotheek je extra kunt krijgen voor het verduurzamen van je woning hangt af van het energielabel. Voor de meeste energielabels gaat dat tot een maximaal bedrag van € 9.000. Bij een energiezuinige woning met een EPC van nul of lager (een klimaatneutraal huis) en een nul-op-de-meter-woning mag je zelfs meer lenen, respectievelijk € 15.000 en € 25.000. 

Ook voor een duurzame woning die al energiezuinig is als je hem koopt kun je tegen bovenstaande voorwaarden tot 106% van de woningwaarde een hypotheek afsluiten. Meer informatie over de regels rondom energielabels en verduurzamen vind je in ons artikel energiebesparende maatregelen.

Hypotheek verhogen voor verduurzamen

Je woning verduurzamen is niet alleen mogelijk op het moment dat je een bestaand huis koopt, maar ook als je 'm al enige tijd hebt. In dat geval kun je jouw bestaande hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten om de energiebesparende maatregelen te financieren. Ook in deze situatie mag je voor verduurzaming tot 106% van de woningwaarde lenen. Je hebt dus niet per se overwaarde op je huis nodig om energiebesparende voorzieningen mee te financieren met de hypotheek. Heb je wel overwaarde, dan geeft dat jou een extra groot budget om het verduurzamen van je huis te betalen met de hypotheek.

Energiebesparende maatregelen via een bouwdepot

Net als andere werkzaamheden die je meefinanciert met de hypotheek, stort de geldverstrekker het bedrag voor het verduurzamen van je huis in een bouwdepot. Hiervoor is het noodzakelijk dat je vooraf aangeeft welke energiebesparende maatregelen je wilt laten uitvoeren, mét een inschatting van de kosten. Deze kosten worden vervolgens vanuit het bouwdepot betaald. Geld dat overblijft nadat de verduurzaming van je huis af is, gebruik je (verplicht) als extra aflossing op je hypotheek.

Energiebespaarbudget

In plaats van energiebesparende maatregelen kun je ook een energiebespaarbudget meefinancieren met de hypotheek. Hiermee kun je later beslissen welke voorzieningen je wilt treffen om je huis te verduurzamen. Het energiebespaarbudget is mogelijk in combinatie met een NHG-hypotheek. Ook zijn er een aantal geldverstrekkers waarbij je een energiebespaarbudget mee kunt financieren zonder dat je een NHG-hypotheek hebt. Onze hypotheekadviseurs kunnen je vertellen welke geldverstrekkers dat zijn. 

Duurzaamheidskorting door energiebesparende maatregelen

Door energiebesparende maatregelen mee te financieren, via een bouwdepot of als energiebespaardubdget, verhoog je jouw hypotheekbedrag. Maar een huis verduurzamen kan ook een gunstig effect hebben op jouw hypotheeklasten. Stijgt het energielabel van jouw woning door de energiebesparende maatregelen die je treft? Sommige hypotheekverstrekkers belonen je door je rentekorting of duurzaamheidskorting te geven op jouw volledige hypotheekbedrag. Hierdoor betaal je minder hypotheekrente. Een hypotheekadviseur kan voor jou berekenen hoeveel het meefinancieren van energiebesparende maatregelen voor het verduurzamen van je huis onderaan de streep kost. 

Duurzaamheidsleningen of duurzame hypotheken

Ook zijn er hypotheekverstrekkers die speciale duurzaamheidsleningen aanbieden. Een deel van de hypotheek wordt afgesplitst van de hoofdsom en daarover betaal je een lagere hypotheekrente. Deze hypotheek sluit je meestal af bij dezelfde hypotheekverstrekker als de rest van jouw hypotheek. Tijdens het aanvragen van jouw hypotheek onderzoekt jouw hypotheekadviseur wat voor jou de voordeligste optie is.

Terugverdientijd energiebesparende maatregelen

Naast de rentekorting of duurzaamheidslening die ervoor zorgt dat je minder hypotheekrente betaalt, bespaar je met energiebesparende maatregelen natuurlijk ook op je energielasten. Hoeveel je bespaart hangt af van de voorzieningen die je treft voor het verduurzamen van de woning, de prijs die je hiervoor betaalt en de hoogte van je energierekening. Meer informatie over kosten om je huis te verduurzamen én de terugverdientijd hiervan vind je in ons artikel over de terugverdientijd van energiebesparende voorzieningen. Dat kan je helpen te bepalen welke maatregelen jij het beste kunt treffen om je huis te verduurzamen.

Subsidie verduurzamen

Gelukkig kun je voor een deel van de kosten van energiebesparende maatregelen subsidie aanvragen. Hiervoor heeft de overheid de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE). Je kunt onder andere subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen, (hybride) warmtepomp, zonneboiler en een aansluiting op een warmtenet. Hoeveel subsidie je krijgt verschilt per maatregel. Lees hier meer over subsidie voor je huis verduurzamen.

Verduurzamen financieren met je hypotheek? Aan de slag!

Je huis verduurzamen zorgt voor een win-win situatie, maar de kosten voor het verduurzamen van je woning lopen al snel op. Gelukkig kun je subsidie aanvragen en zijn energiebesparende maatregelen op verschillende manieren mee te financieren met je hypotheek: een hypotheek met rentekorting, een duurzaamheidslening of een hogere ‘normale’ hypotheek bij een aanbieder met een lagere hypotheekrente. Wat de voordeligste optie is om jouw woning te verduurzamen, hangt af van jouw situatie. Onze hypotheekadviseurs vertellen je graag wat er financieel mogelijk is voor het verduurzamen van je huis tijdens een gratis oriëntatiegesprek.