NHG voorwaarden hypotheek

NHG voorwaarden hypotheek

Wat zijn de voorwaarden voor een hypotheek met NHG? Check of je in aanmerking komt.

Als je een hypotheek afsluit met NHG (Nationale Hypotheek Garantie), leen je veilig. Kom je in aanmerking voor NHG, dan is het in veel gevallen verstandig om een NHG hypotheek af te sluiten. Je komt in aanmerking voor NHG als:

  • Het huis je hoofdverblijf is
  • Het aankoopbedrag van je huis maximaal 290.000 euro is
  • Het totale hypotheekbedrag dat je moet financieren maximaal 290.000 euro is
  • Het maximale hypotheekbedrag voor oversluiten is 290.000, inclusief bijkomende kosten
  • De maximale hypotheek met energiebesparende maatregelen is 307.400 euro

NHG hypotheek is mogelijk voor alle soorten woonhuizen, appartementen en voor woonwagens en woonwagenstandplaatsen. De kostengrens voor woonwagens en woonwagenstandplaatsen wijkt echter af van de kostengrens voor woonhuizen en appartementen.

NHG hypotheek

Energiebesparende voorzieningen

Heb je energiebesparende voorzieningen (bijvoorbeeld een HR ketel of HR++ beglazing), dan kan je 6 procent meer lenen voor NHG. De maximale hypotheek met NHG in 2019 is dan 307.400 euro.

Hypotheek van 101% naar 100%

In 2017 mocht je nog maximaal 101% van de taxatiewaarde van je woning lenen voor je hypotheek. Sinds 2018 is dit door de overheid teruggebracht naar 100%. Dit is om kopers te beschermen tegen een te hoge hypotheekschuld.

Kosten koper en eigen geld hypotheek

Als je een huis koopt komen er namelijk kosten koper boven op de koopsom: de bijkomende kosten. Deze bestaan uit overdrachtsbelasting (2%), notaris-, taxatie- en natuurlijk advieskosten. Daarnaast betaal je 1 procent provisie voor NHG. Aangezien je maximaal 100% van de taxatiewaarde van je woning kan lenen, zal je deze bijkomende kosten moeten betalen met je eigen geld.

Voorbeelden NHG 2019

Voorbeeld 1
Je wilt een huis kopen van 200.000 euro. De bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden zijn 5 procent, dus 10.000 euro. Aangezien je niet meer dan 100% van de verkoopwaarde mag lenen, blijf je op een bedrag van 200.000 euro. Dit betekent dat je dus 10.000 euro aan eigen geld moet inbrengen om een hypotheek te krijgen en voor NHG in aanmerking te komen.

Voorbeeld 2
Jouw bod van 300.000 is geaccepteerd. Yes! Los van de bijkomende kosten heb je 15.000 euro om in te gebruiken voor je hypotheek. Jouw benodigde hypotheek komt daarmee op 285.000 euro. Ook al ligt jouw hypotheek onder de NHG grens van 290.000 euro, toch mag je geen NHG hypotheek afsluiten. Omdat de koopsom wél boven de NHG grens ligt. 

Tips NHG hypotheek

  • NHG lijkt flauw in de huidige overspannen huizenmarkt, maar het is belangrijk dat je voor de juiste prijs koopt. Soms valt de waarde van de woning in het taxatierapport lager uit dan het bedrag waarvoor jij de woning hebt gekocht. NHG gaat bij de berekening uit van de laagste waarde. Je komt dan sneller bij de maximale grens wanneer je buiten de normen van NHG valt.
  • Je kunt bijkomende kosten binnen de perken houden. Bespaar bijvoorbeeld op kosten van het hypotheekadvies met Hanno. Dan kost het regelen van je hypotheek namelijk maar 1.395 euro. Dat is een stuk goedkoper dan traditioneel advies, waar je zo meer dan 2.000 euro betaalt. Ook adviseren wij je met Slim Maximaal lenen; dat is meer lenen voor hetzelfde geld.