Blog

Huis kopen nog nooit zo duur: hoe koop je een huis in 2018?
Huizen stad

Een huis kopen is duur. Op dit moment nog duurder dan anders: de huizenprijzen van bestaande woningen waren in mei 2018 hoger dan ooit. En er staan minder huizen te koop dan vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en het Kadaster. Hoe ga je daar mee om, als je al een tijdje op huizenjacht bent? 

Stijging huizenprijzen

Wilde je in mei 2018 een huis kopen, dan kostte dat gemiddeld bijna 284.000 euro. Daarmee was de huizenprijs ongeveer 4.000 euro hoger dan in april en 24.000 euro hoger dan het jaar ervoor. Dat gaat om veel geld. Geld dat je ook goed kunt gebruiken voor andere dingen. Zoals je huis inrichten. Of verbouwen. 

Ontwikkeling huizenprijzen

Waar deze hoge huizenprijzen vandaan komen? Na een piek in augustus 2008 stortte de huizenmarkt in. De huizen prijzen daalden en het werd steeds lastiger om jouw woning te verkopen. Tot juni 2013. Toen begonnen de prijzen langzaam weer te stijgen. Huizen zijn nu ruim 28% meer waard dan in 2013. Mooi meegenomen als jij jouw huis te koop wilt zetten. Maar niet als jij een huis wilt kópen natuurlijk. 

Minder huizen te koop, minder huizen verkocht

De huizenprijzen zijn niet alleen gestegen, ook staan er minder huizen te koop op de woningmarkt. Afgelopen mei zijn er 9% minder woningen verkocht dan in mei 2017. Toen nam het aantal verkochte woningen nog met 24% toe. In de grote steden is het aantal verkochte huizen meer teruggelopen dan in de rest van Nederland. 

Woningschaarste in de grote steden

Deze daling komt niet door de hoge huizenprijzen, maar door woningschaarste. Er zijn te weinig woningen beschikbaar, vooral in de grote steden. Dat komt doordat er tijdens de crisis weinig is gebouwd. En doordat er juist meer mensen een huis willen kopen. De woningschaarste is één van de redenen dat de huizenprijzen steeds verder stijgen.  

Eerste huis kopen of volgend huis kopen

Deze hoge huizenprijzen helpen je niet bij het kopen van jouw eerste huis. Maar ook als jij van plan bent je volgende huis te kopen, is dat lastig op de huidige huizenmarkt. Jij kunt je eigen huis natuurlijk voor een goede prijs verkopen, maar je moet óók een duur huis terug kopen. Wil je verhuizen omdat je meer ruimte nodig hebt, dan kun je er voor kiezen om jouw huis te verbouwen. Je kunt een verbouwing financieren met een tweede hypotheek. Vraag je hypotheekadviseur naar jouw mogelijkheden.

Tips huis kopen

Toch nu een huis? Laat je niet gek maken. En bekijk deze tips die je helpen bij het kopen van je droomhuis. 

  • Hypotheek berekenen. Bereken je maximale hypotheek en houd je met bieden aan die grens. Het is goed om precies te weten wat je kunt uitgeven als je een huis gaat kopen. 
  • Maandlasten berekenen. Bereken je maandlasten en bepaal wat jij per maand wilt uitgeven aan jouw huis. Misschien wil jij helemaal niet maximaal lenen. Je moet ook nog geld over houden voor je vakantie. Of een nieuwe laptop. 
  • HypotheekBelofte. Vergroot jouw kans op de huizenmarkt door te bieden met de Hanno HypotheekBelofte. Hiermee kun je vaak bieden zonder voorbehoud van financiering. Zo vergroot je de kans dat de verkoper voor jouw bod kiest.
  • Overbieden. Huis kopen in Amsterdam, Utrecht of andere populaire gebieden? Huizen worden daar vaak verkocht voor meer dan de woningwaarde. Om jouw droomhuis te kunnen kopen, zul je moeten overbieden. 
  • Aankoopmakelaar. Neem een aankoopmakelaar. Die weten wat er speelt op de lokale huizenmarkt en kennen de werkwijze in de huizenbranche. Ook weten ze eerder welke nieuwe huizen er op de markt komen. Dat geeft jou een voordeel ten opzichte van je concurrenten. 

Meer tips huis kopen? Bekijk deze tips voor huizenkopers. En veel succes met de jacht op je droomhuis.