Blog

9 tips voor het kopen van een huis
Hypotheek vergelijken

Ben jij op zoek naar een huis? Dat is een spannende beslissing. En je moet veel dingen regelen. Zoals een makelaar en je hypotheek. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen! Check onze tips voor huizenkopers.

Tip 1: Onderzoek wat er kan

Koop je een huis, dan is de eerste stap vaak het berekenen van je maximale hypotheek. Je weet dan hoeveel hypotheek je kunt krijgen op basis van je inkomen, wat je hypotheek maandlasten zijn en hoeveel eigen geld je nodig hebt. Zo bepaal jij jouw budget voor een huis. 

Tip 2: Regel je hypotheek op tijd

Het is goed om hypotheekadvies in te winnen vóór je gaat bieden op een huis. Beter nog, regel het afsluiten van je hypotheek zoveel mogelijk vooraf. Dat kan bij Hanno via snelle online hypotheek tools. Je kunt dan vaak bieden zonder voorbehoud van financiering (zie tip 5) en hoeft geen tijd meer te besteden aan je hypotheek als je het huis eenmaal hebt gekocht. 

Tip 3: Zet je woonwensen op een rij

Maak voor je huizenjacht een lijstje met eisen waaraan je koophuis moet voldoen. Houd je aan de dingen die je écht belangrijk vindt. 

Tip 4: Kies bewust voor bestaande bouw of nieuwbouw

Wil jij in een bestaand huis wonen of in een nieuwbouwhuis? Bedenk van tevoren goed waar jouw voorkeur ligt. Beiden hebben voordelen en nadelen. Zo richt je een nieuwbouwhuis helemaal zelf in. Bij een bestaand huis hoef je niet te wachten tot het is afgebouwd. Het is goed om de verschillen duidelijk te hebben. Wat je voorkeur ook is.

Tip 5: Neem ontbindende voorwaarden op in het koopcontract

Als koper bepaal je de ontbindende voorwaarden in het voorlopig koopcontract. Deze zorgen ervoor dat je nog van de koop kunt afzien. Bijvoorbeeld als je de financiering van je hypotheek niet rond krijgt (voorbehoud van financiering) of als de uitkomst van de bouwkundige keuring tegenvalt (voorbehoud van bouwkundige keuring). 

De verkoper houdt niet van veel ontbindende voorwaarden. Die vergroten namelijk de kans dat jij het huis toch niet koopt. Zij houden daar rekening mee bij het accepteren van jouw bod. Toch is het belangrijk om jouw ontbindende voorwaarden te bepalen. Zo loop jij geen grote risico's bij het kopen van je huis.  

Bieden zonder voorbehoud van financiering? Vraag de Hanno HypotheekBelofte aan.

Tip 6: Regel een taxatie van het huis

Koop je een woning, dan willen geldverstrekkers weten wat de waarde hiervan is. Een taxatie is bijna altijd verplicht, behalve bij nieuwbouwwoningen. Zelfs dan zijn er uitzonderingen. Bijvoorbeeld als de nieuwe woning al een jaar te koop staat of als je een zelfbouwwoning laat bouwen door een architect. 

Tip 7: Maak een checklist huis bezichtigen

Ben je verliefd op een huis? Handel niet uit emotie maar kijk kritisch en realistisch naar het huis. Neem je checklist woonwensen mee bij het bezichtigen van de woning. Zo vergeet je niet welke punten echt belangrijk zijn voor jou.

Tip 8: Koop je met of zonder aankoopmakelaar? 

Waarom een aankoopmakelaar inschakelen? Een huis kopen is al duur genoeg en je kunt veel zelf. Toch heeft het voordelen om een aankoopmakelaar in te huren. Ze hebben vaak veel kennis van de lokale huizenmarkt en voorrang bij bezichtigingen. Ook helpt een aankoopmakelaar bij het onderhandelen over de prijs. Dat scheelt al snel duizenden euro's.

Tip 9: Controleer je voorlopig koopcontract 

In het voorlopig koopcontract staan de afspraken tussen jou en de verkoper. Na een wettelijke termijn van 3 dagen bedenktijd is het voorlopig koopcontract bindend. 

Is de reden dat jij nog van de koop wilt afzien niet opgenomen als ontbindende voorwaarde? Dan betaal jij de verkoper 10% van de aankoopprijs. Helemaal niet zo "voorlopig" dus, dat voorlopig koopcontract. Laat het daarom controleren. Zo loop je geen risico.