Woningwaarde berekenen:

Woningwaarde berekenen:

hoeveel is mijn (droom)huis waard?

Naar het Oriënteren, Bezichtigen & Bieden Dossier

Heb jij een huis op het oog en ben je van plan een bod uit te brengen? Dan is het goed om uit te zoeken wat de woningwaarde ongeveer is. En of de vraagprijs reëel is. Want je wilt natuurlijk een passend openingsbod neerleggen, niet te hoog en niet te laag. Er zijn nauwkeurige manieren om de waarde huis te bepalen. Hoe je dat doet, de woningwaarde berekenen, lees je hier.

Hypotheek-afsluiten-advies-icoon-beige-wit.png

Wat is mijn huis waard?

Ook als je niet op zoek bent naar een nieuw huis kan het interessant zijn om jouw woningwaarde te berekenen. Gewoon omdat je nieuwsgierig bent, of om te zien hoeveel overwaarde je hebt. Hiervoor kan je de handige tool van het Kadaster voor huiseigenaren gebruiken of via een van de andere manieren hieronder. 

Bieden: waarom woningwaarde berekenen?

De woningwaarde berekenen is niet alleen belangrijk vanwege je openingsbod, maar ook om te bepalen hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Best belangrijk als je een huis koopt!

Woningwaarde en eigen geld

Je mag sinds 2018 maximaal 100% van de woningwaarde lenen. En daar wringt de schoen met de stijgende huizenprijzen anno 2018. Heb je overboden en is de koopprijs hoger dan de woningwaarde? Dan moet je meer eigen geld inbrengen om het huis te kopen. Daarom is het belangrijk dat jij weet wat de marktwaarde woning ongeveer is vóór je biedt op je droomhuis. 

Hoeveel eigen geld heb je nodig?

Bereken je hypotheek

Ik heet en ik wil een .

Vragen? Bel

030 - 208 2010

Beste Leon & Judith,

Hierbij het resultaat van jullie hypotheekberekening:

Jullie hypotheek

€ 320.357

Netto per maand

€ 1.052

Ingebracht eigen geld

€ 7.500

Jullie kunnen een huis kopen van

€ 337.500

Max hypotheek op inkomen:
€ 320.357
Inkomen Leon
€ 36.760
Inkomen Judith
€ 30.450
Creditcard
€ 750
Studieschuld Judith
€ 8.000
Netto per maand:
€ 1.052
Rente 2,05%
€ 561
Aflossing
€ 639
Bruto maandlast
€ 1.200
Belastingteruggave
€ 149
Netto per maand
€ 1.052
Koopsom bestaande bouw
€ 337.500
Overdrachtsbelasting
€ 6.750
Verbouwen
€ 3.000
Aankoopmakelaar
€ 1.200
Bouwkundige keuring
€ 450
Taxatiekosten
€ 350
Advieskosten
€ 1.395
Bankgarantie
€ 350
Notaris
€ 1.100
Aflossing roodstand, leningen en kredieten
€ 750
Totaal te financieren
€ 352.845
Maximaal hypotheek inkomen
€ 320.357
Schenking
€ 25.000
Ingebracht eigen geld
€ 7.500
Saldo (overschot)
€ 12

Hoe woningwaarde berekenen?

Het is dus belangrijk om de woningwaarde van jouw droomhuis te berekenen vóór je een bod doet. Maar hoe bereken je de woningwaarde? Naast het type woning en de woonoppervlakte is locatie een belangrijke factor. Ook de staat van onderhoud, de woonomgeving en het beleid van de gemeente hebben invloed op de woningwaarde. Veel om rekening mee te houden dus. Gelukkig zijn er slimme manieren om de woningwaarde te berekenen. 

1. Woningwaarde berekenen via het Kadaster

Het Kadaster registreert verkoopinformatie van alle verkochte woningen en kan jou een indicatie geven van de woningwaarde. Dat kost je slechts een paar euro. Zo kan je de aankoopprijs van een woning opvragen en informatie over vergelijkbare verkochte woningen uit de buurt. Dat geeft jou handvatten om de woningwaarde te berekenen. 

Ook kun je de WOZ waarde woning opvragen bij het Kadaster, maar die kan behoorlijk verschillen van de marktwaarde woning. En is dus niet zo geschikt voor het bepalen van je openingsbod of vraagprijs.  

2. Woningwaarde opvragen bij Calcasa

Als je bereid bent om iets meer uit te geven om de woningwaarde te bepalen, geeft Calcasa je snel een nog betere inschatting van de waarde huis. Voor een paar tientjes ontvang je binnen enkele minuten een betrouwbare woningwaarde in je mailbox.

Calcasa berekent de woningwaarde met gegevens van ket Kadaster en voegt daar uitgebreide woning-, locatie- en prijsgegevens aan toe. Zo brengt Calcasa de prijsontwikkeling in de omgeving van jouw droomhuis in kaart, en niet alleen de ontwikkeling van de verkoopprijzen. 

3. Waarde huis bepalen via Funda

Je kunt ook de woningwaarde berekenen door onderzoek op Funda of Jaap te doen. Bekijk de vraagprijs van vergelijkbare woningen en hoe lang ze op Funda staan. Niet alleen van woningen te koop staan, maar ook van woningen die al zijn verkocht. Het nadeel van woningwaarde berekenen op deze manier is dat je alleen de vraagprijs ziet, niet de daadwerkelijke koopsom. Maar het kan je wel een goede indicatie geven op de vraagprijs reëel is. 

Hypotheek-maandlasten-icoon-beige-wit.png

4. Aankoopmakelaar voor bepalen woningwaarde

De beste manier om de woningwaarde te berekenen is een aankoopmakelaar. Die heeft een diepgaande kennis van de lokale huizenmarkt en kan je goed adviseren over de woningwaarde en openingsbod. Daar betaal je natuurlijk wel voor, want een aankoopmakelaar is niet gratis.

Maar doordat een makelaar goed weet wat de woningwaarde is, behoedt hij je voor een bod dat duizenden euro’s te hoog is. En het geeft je een streepje voor bij het bieden. Op die manier verdient een aankoopmakelaar zich vaak dubbel en dwars terug. 

5. Woningwaarde bepalen via taxatie

Ook kun je een taxatie huis laten uitvoeren om de woningwaarde te berekenen. Hoewel een taxatierapport verplicht is voor het aanvragen van je hypotheek, is dit geen veelvoorkomende manier om de woningwaarde te bepalen vóór je het huis hebt gekocht. Een taxatie kost namelijk geld, zo’n 550 euro. Door een taxatie vooraf te doen laat je de verkopers merken hoe enthousiast je bent. Dat is niet goed voor je onderhandelingspositie. En als je met meerdere partijen op een huis biedt bestaat de kans dat je wordt overboden. Dan is een taxatie zonde van je geld.


Wanneer is een taxatie wél een goede manier om de woningwaarde te berekenen? Als jouw droomhuis al een paar maanden te koop staat, jij de enige geïnteresseerde bent en je zeker weet dat jij het huis wilt hebben. Dan zorgt een taxatie er wellicht voor dat jij het huis voor een betere prijs mag kopen, omdat je gericht kunt bieden. 

Woningwaarde bepalen

Heb je de woningwaarde berekend? Dan kun je een bod doen. Ook daar helpen we je graag bij, met informatie en tips over bieden en bieden op een huis met meerdere partijen.

Vragen over woningwaarde berekenen?

Neem contact op