Hypotheekrente 30 jaar vast

Hypotheekrente 30 jaar vast

Naar 'alles over hypotheken'

Toen de hypotheekrente historisch laag was werd er vaker voor een lange(re) rentevaste periode gekozen. Bijvoorbeeld een rentevaste periode van 30 jaar. Nu de hypotheekrente is gestegen, wordt er minder vaak voor een periode rentevast van dertig jaar gekozen. Lees hieronder meer over de voordelen en de nadelen van een lange rentevaste periode.

Hypotheekrente 30 jaar vast.jpg

Voordeel rentevaste periode 30

Kies je voor een rentevaste periode van 30 jaar, dan heb je 30 jaar zekerheid dat je rentelasten niet zullen veranderen. Dit kan mensen een veilig gevoel geven.

Nadeel hypotheekrente 30 jaar vast

Hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente. Dat is een belangrijk nadeel bij een rentevaste periode van 30 jaar. Denk er goed over na of je wel voor 30 jaar in je huis wil blijven wonen. Verwacht je er maar 10 jaar te wonen? Dan is het veel voordeliger om een kortere rentevaste periode te nemen.

Bovendien is de kans groot in zo'n lange periode is de kans dat de hypotheekrentes op een moment gaan dalen. Als jouw hypotheekrente dan nog lang vast staat, kun je daar niet van profiteren. Mocht je toch kiezen voor het oversluiten van je hypotheek, dan betaal je veel boeterente.

Is een rentevaste periode van 30 jaar verstandig?

Een rentevaste periode van 30 jaar is de langst mogelijke rentevaste periode. Je moet jouw hypotheek namelijk in 30 jaar aflossen. Of zo'n lange rentevaste periode voordelig is voor jou, hangt af van je situatie. Bespreek dit met een hypotheekadviseur in een gratis hypotheekgesprek. Of lees meer informatie over de verschillende rentevaste periodes.