Open Huizen Dag 2023: bezichtigen doe je zo

Naar 'alles over hypotheken'

Wil jij een nieuw huis kopen? Dan mag je de NVM Open Huizen Dag op 1 oktober 2023 (van 11:00 tot 15:00 uur) niet missen. Dat is dé kans om meerdere huizen achter elkaar te bezichtigen, zonder afspraak en zonder vrij te hoeven nemen van je werk. Handig! Een huis bezichtigen tijdens de Open Huizen Dag werkt net even anders dan een normale huis bezichtiging: de verkoper leidt jou zelf rond en misschien loop je wel met tien andere geïnteresseerden door het huis. Hoe doe je dat, succesvol een huis bezichtigen tijdens Open Huizen Dag? We geven je handige tips voor de voorbereiding en de dag zelf. 

Open Huizen Dag bezichtigen

Open Huizen Dag voorbereiden

Maximale hypotheek berekenen

Voor je begint is het goed om je budget huis kopen vast te stellen. Daarvoor bereken je eerst jouw maximale hypotheek en maandlasten. Nog beter is het om vóór Open Huizen Dag je financiële mogelijkheden met een hypotheekadviseur te bespreken in een gratis kennismakingsgesprek. Zo weet je precies wat je kunt lenen en kun je gericht naar een huis zoeken. 

Dat werkt ook in je voordeel als je straks een bod doet op een huis na Open Huizen Dag. Bij Hanno kun je vaak bieden zonder financieringsvoorbehoud met de HypotheekBelofte. Zo bied je de verkoper zekerheid en maak je meer kans op je droomhuis.

Zet je woonwensen op een rij

Maak voor de Open Huizen Dag een lijstje met al je woonwensen, dat helpt je bij het selecteren en bezichtigen van woningen. In welke buurt wil je wonen? Hoeveel slaapkamers heb je nodig? Wil je een jaren 30 woning of liever een nieuwer huis? Een huis hoeft niet aan alle punten op je lijstje te voldoen, maar wél aan de dingen die je echt belangrijk vindt.

Stippel je Open Huizen Dag route uit

Open Huizen Dag duurt vier uur. Dat lijkt lang, maar die tijd is zo voorbij. Vier tot vijf woningen bezoeken lukt makkelijk als je het goed plant. Bekijk op Funda de huizen die meedoen en bedenk een handige route langs de huizen die je wilt zien. Zo hoef je niet onnodig heen en weer te rijden en kun je meer tijd besteden aan bezichtigen.

Be open-minded: bezoek een B-keuze huis

Houd een open blik en bezoek minstens één woning waar je anders nooit zou gaan kijken. Dat ene huis waar je wel nieuwsgierig naar bent, maar dat net niet aan je eisenlijstje voldoet. Laat je verrassen. Misschien is het niet wat je in gedachten had, maar wie weet word je op slag verliefd.

Huizen bezichtigen tijdens Open Huizen Dag

Huis bezichtigen? Maak aantekeningen

Het is belangrijk dat je aantekeningen en foto's maakt tijdens Open Huizen Dag. Wat vond je leuk aan het huis? Wat vond je minder leuk? Door alles op te schrijven houd je de huizen uit elkaar en kun je achteraf alle voors en tegens tegen elkaar afwegen. 

Neem ook het Hanno Bezichtigingsverslag mee naar je Open Huizen Dag bezichtiging. Daarin staan alle aandachtspunten die je per woning kunt invullen.

Verliefd? Blijf kritisch

Zodra je over de drempel stapt voel je het direct: hier wil je wonen. Blijf toch kritisch en handel niet uit emotie.

  • Ga je wensenlijstje af om te zien of dit huis aan je harde eisen voldoet.
  • Let op de details: is het huis goed onderhouden? Wat is de staat van het dak? Zitten er scheuren in de muur? Hiervoor kun je het Hanno Huis Bezichtigingsverslag gebruiken. 

De woning kan nog zo sfeervol zijn, maar als het een klushuis is en jij twee linker handen hebt, is het wellicht niet zo'n praktische keuze. Dan kan je beter snel door naar het volgende huis op jouw Open Huizen Dag route. 

Kraak het huis niet af tijdens Open Huizen Dag

Ben je enthousiast maar wil je dat niet laten merken? Of is iets niet naar jouw smaak? Kraak het huis niet af waar de verkoper bij is. Dat is niet nodig en werkt niet in je voordeel als je straks een bod doet na Open Huizen Dag. Luidkeels verkondigen dat je de tuin lelijk vindt terwijl het de trots is van de verkoper, levert je bij het bieden niet de gunfactor op.

Ga op tijd verder

Blijf niet te lang plakken op Open Huizen Dag. 

  • Is de eerste indruk niet goed? Ga dan gewoon door naar het volgende huis op je lijstje. 
  • Heb je alles gezien en al je vragen gesteld? Dan is het tijd om de volgende woning te bezichtigen. Je kunt prima een kopje koffie drinken, maar die derde refill kun je beter afslaan. 

Stel vragen voor je onderzoeksplicht

Stel vragen tijdens Open Huizen Dag, ook als de verkoper het druk heeft. Als koper heb je namelijk onderzoeksplicht, dat betekent dat je onderzoek moet doen naar de staat van het huis. Je kunt de vragen ook later stellen aan de makelaar, maar sommige dingen kun je beter direct weten. Bijvoorbeeld omdat je snel wilt bieden en moet beslissen hoe hoog je openingsbod wordt. 

Bovendien kan de verkoper jou meer persoonlijke dingen vertellen. Waarom verkoopt hij de woning? Heeft hij hier met plezier gewoond? Klikt het goed met de buren? Die informatie heeft een verkoopmakelaar niet altijd.

Gedraag je beleefd op Open Huizen Dag

Nog een laatste tip: je hoeft echt geen beste vrienden te worden met de verkoper, maar gedraag je netjes. 

  • Stel je zelf voor als je binnenkomt
  • Vraag het even voor je foto’s maak of de kast induikt
  • Laat het weten als je weggaat, hoe druk het ook is

Als je een goede indruk maakt tijdens Open Huizen Dag werkt dat in je voordeel als het huis wordt verkocht bij inschrijving. Verkopen is gunnen. De verkoper zal het huis eerder verkopen aan iemand die hij aardig vindt.

Huis bezichtigen als een expert

Zo, met deze tips gaat bezichtigen tijdens Open Huizen Dag jou straks soepel af. Verwacht je het huis van je dromen tegen te komen? Check dan vast hoe je slim biedt op een huis met meerdere partijen.