Huis bezichtigen: zo doe je dat

Huis bezichtigen: zo doe je dat

Tips voor de bezichtiging van je droomhuis

Naar het Oriënteren, Bezichtigen & Bieden Dossier

Je hebt een prachtig huis gevonden op Funda en een afspraak gepland voor de bezichtiging. Leuk maar ook spannend, want een (eerste) huis kopen doe je niet elke dag. Er hangt veel van af en je wilt niks belangrijks missen. Hoe je dat doet, een huis bezichtigen, vertellen we je in dit artikel.

Aankoopmakelaar of niet?

Wil je een huis kopen zonder makelaar of met? Als je een huis koopt kun je de hulp inschakelen van een aankoopmakelaar. Die kan je helpen met huis zoeken, huis bezichtigen, bieden op je droomhuis, onderhandelen over de vraagprijs en het voorlopig koopcontract. Of je de hulp van jouw aankoopmakelaar al inroept om een huis te bezichtigen, bepaal je zelf.

Kies je ervoor om jouw ideale huis te bezichtigen met een aankoopmakelaar, dan vind je de bezichtiging waarschijnlijk minder spannend. Je bent tenslotte op pad met een expert die precies weet waar je op moet letten. Jammer genoeg hangt hier wel een prijskaartje aan: de kosten aankoopmakelaar zijn vaak zo'n 2.000 euro. Dat is voor veel mensen dan ook de reden om geen makelaar mee te nemen bij een bezichtiging. Dat kan prima, zolang jij je goed inleest.

Neem je geen aankoopmakelaar mee, dan is het altijd verstandig om iemand anders mee te nemen naar de bezichtiging. Zoals je partner, je ouders of een vriend die er verstand van heeft. Samen zie je meer dan alleen en het is fijn om de bezichtiging met iemand te kunnen bespreken.

Huis bezichtigen: de voorbereiding

Om in clichés te vervallen: een goede voorbereiding is het halve werk. Als je een huis gaat bezichtigen is het zelfs essentieel. Weet wat je budget is en maak een wensenlijst waar jouw ideale huis aan moet voldoen.

 • Ken je budget: voor je een huis bezichtigt is het belangrijk om te weten wat je budget is om een woning te kopen. Je wilt natuurlijk niet verliefd worden op een huis dat je niet kunt betalen. Dat is vervelend en bovendien zonde van je tijd. Zoek daarom voor de bezichtiging uit wat je kunt lenen, door online je maandlasten en maximale hypotheek te berekenen. Nog beter is het om met een hypotheekadviseur jouw financiële situatie te bespreken. Je kunt dan gericht je ideale huis zoeken en deze zekerheid werkt in je voordeel als je gaat bieden op een huis.
 • Zet je woonwensen op een rij: een lijst met je woonwensen helpt je om meer uit de bezichtiging te halen. Natuurlijk weet je ongeveer waar jouw droomhuis aan moet voldoen, maar een wensenlijst geeft je houvast en zorgt ervoor dat je kritisch blijft tijdens het huis bezichtigen. De woning kan nog zo leuk zijn, maar als het te weinig slaapkamers heeft of een tuin die je veel te klein vindt, kun je beter verder zoeken.
 • Check de buurt: of het ergens fijn wonen is hangt sterk samen met de buurt. Verken dus ook de omgeving voor je een huis gaat bezichtigen. Zoek voor de huisbezichtiging informatie op over de buurt, omgeving en voorzieningen. Bevalt de wijk je? Is de buurt geschikt voor kinderen? Zijn er winkels op fietsafstand? Ook is het verstandig om uit te zoeken of de gemeente een bestemmingsplan heeft, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en je tijdens de bezichtiging huis de juiste vragen kunt stellen aan de verkoopmakelaar.

Huis-verbouwen-icoon-beige-wit.png

Hoeveel kun jij lenen?

Bereken je hypotheek

Ik heet en ik wil een .

Vragen? Bel

030 - 208 2010

Beste Leon & Judith,

Hierbij het resultaat van jullie hypotheekberekening:

Jullie hypotheek

€ 320.357

Netto per maand

€ 1.052

Ingebracht eigen geld

€ 7.500

Jullie kunnen een huis kopen van

€ 337.500

Max hypotheek op inkomen:
€ 320.357
Inkomen Leon
€ 36.760
Inkomen Judith
€ 30.450
Creditcard
€ 750
Studieschuld Judith
€ 8.000
Netto per maand:
€ 1.052
Rente 2,05%
€ 561
Aflossing
€ 639
Bruto maandlast
€ 1.200
Belastingteruggave
€ 149
Netto per maand
€ 1.052
Koopsom bestaande bouw
€ 337.500
Overdrachtsbelasting
€ 6.750
Verbouwen
€ 3.000
Aankoopmakelaar
€ 1.200
Bouwkundige keuring
€ 450
Taxatiekosten
€ 350
Advieskosten
€ 1.395
Bankgarantie
€ 350
Notaris
€ 1.100
Aflossing roodstand, leningen en kredieten
€ 750
Totaal te financieren
€ 352.845
Maximaal hypotheek inkomen
€ 320.357
Schenking
€ 25.000
Ingebracht eigen geld
€ 7.500
Saldo (overschot)
€ 12

Hulpmiddelen woning bezichtigen

Een huis bezichtigen moet je doen met een goede uitrusting:

 • Maak foto’s met je smartphone
 • Neem pen en papier mee om aantekeningen te maken. Als je per huis de plus- en minpunten opschrijft, kun je die later op je gemak nog eens doornemen.
 • Een meetlint is handig om op te meten hoe groot de ramen zijn of om te zien of je boekenkast wel in de woonkamer past.
 • Met een knikker bepaal je of de vloer recht is. Doorkruist je knikker de hele woonkamer, dan is er iets scheef.
 • En het belangrijkste: een Checklist Huis Bezichtigen geeft precies aan waar je op moet letten tijdens een bezichtiging en welke vragen je moet stellen. Als jij gewapend met een checklist bezichtiging een huis bekijkt, hoef je niet bang te zijn dat je iets belangrijks mist.

Huis bezichtigen: kopers tijdens bezichtiging

Rondkijken bij de bezichtiging: zorg dat je alles ziet

De verkoper wil zijn huis natuurlijk zo goed mogelijk presenteren, maar zorg ervoor dat je alles te zien krijgt tijdens de bezichtiging. Ook de minder charmante dingen die de verkoopmakelaar overslaat tijdens de rondleiding. 

Neem de tijd en bekijk tijdens de bezichtiging het hele huis. Zoals de schuur, de kelder, het dak en het balkon. Vergeet de kruipruimte niet: ruikt het naar champignons, dan kan er sprake zijn van een vochtprobleem. Trek de WC door, draai de kranen open en check de meterkast. Ook kun je gerust in (inbouw)kasten kijken, al is het wel netjes om de verkoopmakelaar of verkoper eerst om toestemming te vragen. Je bent tenslotte (nog) niet thuis.

Huis bezichtigen: let op details

Je stapt over de drempel en.. Wauw, wat een fantastisch huis! De eerste indruk is ontzettend belangrijk bij een huis bezichtigen. Zie jij jezelf hier niet direct wonen? Dan wordt dit waarschijnlijk niet jouw nieuwe stulpje.
   Wees je ervan bewust dat makelaars bij een bezichtiging inspelen op jouw gevoel. Het huis is altijd netjes opgeruimd en er staat een mooie bos bloemen op tafel. Maar let ook op de details als je een huis bezichtigt, om te zien of de woning niets mankeert. Wat is de staat van onderhoud? Is het houtwerk netjes geschilderd? Is het dak in goede staat? Zie je ergens scheuren of vochtplekken? Heb je veel privacy in de tuin? Blijf altijd kritisch, ook als je mega enthousiast bent. Dat zorgt ervoor dat je geen kat in de zak koopt of een veel te hoge prijs betaalt.

   Bezichtigen tijdens Open Huizen Dag?

   Check de tips

   Onderzoeksplicht: stel vragen tijdens de bezichtiging

   Wil je een woning kopen, dan heb jij onderzoeksplicht. Dat betekent dat je onderzoek moet doen naar de staat van het huis door het goed te inspecteren en vragen te stellen. Denk aan de bouwkundige staat, maar vergeet ook de juridische en sociale aspecten niet.

   De verkoper heeft mededelingsplicht en moet jou daarom wijzen op de gebreken. Ook moet hij eerlijk antwoord geven op je vragen. Belangrijke vragen om te stellen zijn bijvoorbeeld:

   • Hoe lang staat het huis al te koop?
   • Waarom wordt de woning verkocht?
   • Hoe lang heeft de verkoper hier gewoond?
   • Zijn er gebreken/aandachtspunten? Wat is de oorzaak hiervan?
   • Wat zijn de buren voor mensen?
   • Is er sprake van overlast (bijvoorbeeld door buren, een grote weg of school)?
   • Is er erfpacht of recht van overpad?

   Hypotheekadvies-gesprek-icoon-beige-wit.png

   Plan een 2e huis bezichtiging

   Na je bezichtiging weet je het zeker: dit is jouw droomhuis. Hoe enthousiast je ook bent, breng niet direct een bod uit. Denk er eerst rustig over na en plan een tweede bezichtiging als dat mogelijk is. Als je voor de tweede keer door een huis loopt vallen je andere dingen op. Neem voor een frisse blik ook iemand anders mee dan tijdens je eerste bezichtiging. En plan de bezichtiging huis op een ander tijdstip vanwege de lichtinval. Ben je echt serieus geïnteresseerd? Dan is het slim om een aankoopmakelaar mee te nemen. Die let op andere dingen dan jij en kan je bij het bieden helpen met onderhandelen.

   Etiquette huis bezichtigen: gedraag je beleefd

   Last but not least, gedraag je tijdens de bezichtiging op de juiste manier. Zie jij jezelf hier helemaal wonen? Probeer dat niet te laten merken aan de makelaar, dat drijft de prijs op. Maar je hoeft het huis ook niet af te kraken. Een negatieve houding werkt niet in je voordeel.

   Tot slot: wees beleefd. Zeg je afspraak niet op het laatste moment af, zorg dat je op tijd bent en vraag of je foto's mag maken voordat je een paar kiekjes schiet. Heb je geen interesse in het huis? Laat het de makelaar even weten. Dat is wel zo netjes en misschien verkoopt hij ook het huis dat jij hierna wilt bekijken.

   Huis bezichtigen als een expert

   Goed, nu weet je waar je op moet letten bij het kopen van een huis. Met deze huis bezichtigen tips kun jij huizen kijken als een expert. Vergeet niet om de Huis Bezichtigen Checklist te downloaden. 

   Ga jij bezichtigen tijdens de Open Huizen Dag? Lees dan waarom je geen koffie moet drinken met de verkoper (en wat je vooral wel moet doen bij een huis bezichtiging tijdens de Open Huizen Dag).

   De-beste-hypotheek-icoon-beige-wit.png