Pensioen en hypotheek

Naar 'alles over hypotheken'

Er zijn veel redenen om als 65-plusser een nieuw huis te willen kopen. Misschien wil je dichter bij je kleinkinderen wonen, weer de grote stad in, of juist kleiner en gelijkvloers wonen. Door strengere regels kunnen senioren echter minder lenen voor nieuwe hypotheken dan voorheen. Maar het is zeker niet onmogelijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten. Hoe een hypotheek is geregeld voor 65-plussers lees je in dit artikel

Pensioen en hypotheek.jpg

Jouw pensioeninkomen

Je pensioeninkomen is leidend voor je maximale hypotheek. Als je met pensioen gaat krijg je éen (of meerdere) van de volgende inkomens:

  • Algemene ouderdomswet (AOW): een basispensioen dat je ontvangt van de staat bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.
  • Werkgeverspensioen: pensioen dat is opgebouwd vanuit werk. Het grootste deel wordt betaald vanuit de werkgever. Vaak betaal je zelf ook een deel voor je pensioen.
  • Privé pensioen: naast het werkgeverspensioen kan je zelf voor een aanvullend pensioen zorgen. Dit is een levenslange lijfrente uitkering.
  • Nabestaandenpensioen: als je partner is overleden kan het zijn dat je nabestaandenpensioen ontvangt.

Binnen nu en 10 jaar met pensioen?

De meeste banken houden bij een hypotheekaanvraag al 10 jaar voor de pensioendatum rekening met het toekomstige pensioeninkomen. Je hypotheek loopt namelijk door tot na je pensioen en de hypotheekverstrekker wil weten of je met je pensioeninkomen de hypotheeklasten wel kunt betalen. Je krijgt hiermee te maken als je 57 jaar of ouder bent en kunt dan minder lenen voor je nieuwe hypotheek. Als je nog 55 bent, kun je met hetzelfde inkomen dus meer lenen dan wanneer je de 57 bent gepasseerd.

Arbeid na pensionering

Het kan zo zijn dat je nog langer wilt doorwerken of met deeltijdpensioen gaat. Er is echter geen enkele geldverstrekker die rekening houdt met inkomen door arbeid na pensionering.

Advies voor je pensioen hypotheek

Hoe jouw maximale hypotheek precies wordt opgebouwd als je met pensioen bent, hangt af van je persoonlijke situatie. Onze hypotheekadviseurs maken graag een berekening op maat voor je, kosteloos en vrijblijvend. Neem contact op via de klantenservice.