Schenking eigen woning 2023 & afschaffing jubelton

Schenking eigen woning 2023 & afschaffing jubelton

Naar 'alles over hypotheken'

Over geld dat je ontvangt voor het kopen van je eigen woning, financieren van een verbouwing of aflossen van je hypotheek hoef je momenteel geen belasting te betalen. Tot en met 2022 bedroeg deze belastingvrije schenking meer dan een ton en werd ook wel de ‘jubelton’ genoemd. De jubelton wordt afgeschaft: per 1 januari 2023 gaat het bedrag fors omlaag en in 2024 verdwijnt ie helemaal. Hoe hoog is de belastingvrije hypotheek schenking voor je eigen woning in 2023? Hoe profiteer je zo lang mogelijk van deze schenking, ook als je pas over een paar jaar een huis wilt kopen of verbouwen? Dat lees je in dit artikel.

Schenking eigen woning afschaffing jubelton

Hoogte belastingvrije schenking eigen woning 2023

In 2022 mag iedereen - en dus niet alleen je ouders - jou een belastingvrije schenking voor je woning doen ter waarde van € 106.671. Deze jubelton is in 2023 een stuk lager en wordt in 2024 helemaal afgeschaft. In 2023 kun je nog profiteren van een belastingvrije schenking van  28.947 voor het kopen of verbouwen van een woning of de aflossing van je hypotheek.

Regels voor de schenking woning

Je komt in aanmerking voor een belastingvrije schenking voor een eigen woning in 2023 bij:

  • aankoop van een eigen huis waar je zelf gaat wonen.
  • onderhoud aan of verbouwing van een eigen koopwoning.
  • aflossing van de hypotheek van het eigen huis.
  • aflossing van de restschuld van een verkocht eigen koophuis.
  • afkoop van erfpacht van het eigen huis.

Voorwaarden belastingvrije schenking hypotheek 2023

  • Je hoeft over een schenking voor je eigen woning geen belasting te betalen als je tussen de 18 en 40 jaar bent.
  • Heb je een partner: ben je getrouwd, heb je een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract? Slechts één van jullie hoeft tussen de 18 en 40 jaar zijn. Tevens tellen jij en je partner bij het ontvangen van de schenking als één persoon.
  • De schenking mag je van elke willekeurige persoon ontvangen. De jubelton hoeft dus niet per se van je ouders te komen.
  • Je mag van meerdere mensen een belastingvrije schenking eigen huis ontvangen.
  • Let erop dat (groot)ouders als één persoon tellen, ook als ze gescheiden zijn. Jij mag dus van je vader en moeder bij elkaar in 2023 maximaal € 28.947 ontvangen als schenking voor je woning.

Afschaffing jubelton 2024

De belastingvrije schenking eigen woning, ook wel de 'jubelton' genoemd, wordt per 1 januari 2023 fors verlaagd en in 2024 helemaal afgeschaft. Dat heeft het kabinet besloten om de ongelijkheid tussen starters op de woningmarkt met en zonder rijke ouders aan te pakken. Ook wordt gezegd dat de belastingvrije schenking de huizenprijzen opdrijft.

Profiteren van belastingvrije schenking in 2024 of 2025

Zolang de belastingvrije schenking voor een eigen woning nog bestaat, kun je daar net zo goed van profiteren! Willen jouw ouders of familieleden jou een bedrag schenken voor je huis, maar ben je niet van plan om dit jaar een woning te kopen of te verbouwen? Een belastingvrije schenking voor je eigen woning mag je gedurende drie kalenderjaren gebruiken; in het jaar dat je 'm ontvangt en de twee kalenderjaren daarna. 

Een jubelton die je ontvangt in 2022 kun je dus tot en met 2024 gebruiken, en een belastingvrije schenking die je ontvangt in 2023 kun je tot en met 2025 gebruiken. Hiervoor is het noodzakelijk dat je kunt aantonen dat je de belastingvrije schenking voor je eigen woning in 2022 of 2023 hebt ontvangen. Zie de voorwaarden op de website van de belastingdienst.

Vraag over afschaffen schenking eigen woning?

Heb je een vraag over de belastingvrije schenking voor je eigen woning in 2023 of het afschaffen van de jubelton? Onze hypotheekadviseurs helpen je graag. Neem snel contact op via de klantenservice.