Voorlopig koopcontract

Waar moet je op letten als je de voorlopige koopakte tekent? Dat lees je hier.

Het voorlopig koopcontract, ook wel de koopakte genoemd, is een contract waarin de koop van een huis schriftelijk wordt vastgelegd. Hierin staan alle afspraken die jij hebt gemaakt over het kopen van de woning. Denk aan de verkoopprijs, de betalingsafspraken, de overdrachtsdatum en de ontbindende voorwaarden. Waar let je op en hoe 'voorlopig' is het koopcontract?

Voorlopig koopcontract tekenen

De bedenktijd van het "voorlopig" koopcontract

Het voorlopig koopcontract wordt zowel door jou als door de vorige eigenaar van het huis ondertekend. Het heet "voorlopig" omdat jij het definitieve koopcontract pas krijgt van de notaris, bij de overdacht. 

Maar let op: een voorlopig koopcontract is helemaal niet "voorlopig" of vrijblijvend. Na het tekenen heb jij een wettelijke periode van 3 dagen waarin je je nog kunt bedenken. Zonder reden en zonder dat je een boete krijgt. Na deze termijn is het voorlopig koopcontract bindend.

Ontbindende voorwaarden & het voorlopig koopcontract?

Ontbindende voorwaarden zorgen ervoor dat jij na de wettelijke bedenktijd van 3 dagen nog kunt afzien van de koop. Maar alleen als jij de reden hiervoor hebt opgenomen in het voorlopig koopcontract. 

De belangrijkste ontbindende voorwaarden zijn:

  • Voorbehoud van financiering: je krijgt de hypotheek niet rond
  • Voorbehoud van bouwkundige keuring: uit de keuring blijkt dat het huis bouwkundige gebreken heeft
  • Voorbehoud van verkoop eigen woning: jij krijgt je eigen woning niet verkocht

Door ontbindende voorwaarden op te nemen in jouw bod (en ze in de koopakte te zetten) zorg je ervoor dat jij geen grote risico's loopt bij het kopen van een huis. Zolang de reden dat jij van de koopt wilt afzien in het voorlopig koopcontract staat, kan je de koop nog annuleren. 

Bijvoorbeeld als je het huis niet kunt kopen omdat je de hypotheek niet rond krijgt. Heb je geen ontbindende voorwaarde voor financiering opgenomen in het koopcontract? Dan betaal jij de verkoper 10 procent van de verkoopprijs. Zonde van je geld natuurlijk.

Bieden zonder voorbehoud van financiering

Een bod zonder voorbehoud van financiering is heel aantrekkelijk voor de verkoper, omdat het hem direct zekerheid geeft over de verkoop van zijn huis. Nu er op de huidige huizenmarkt veel wordt overboden is dat niet zonder risico. Hanno kan je hierbij helpen met de Hanno HypotheekBelofte. Daarmee verklaren onze hypotheekadviseurs tot welk bedrag je een hypotheek kunt afsluiten. Soms is het zelfs mogelijk om te bieden zonder financieringsvoorbehoud. Zo geef je de verkoper zekerheid over de verkoop van zijn woning én loop je geen risico op een boete van 10 procent. Kijk snel of jij in aanmerking komt voor de gratis Hanno HypotheekBelofte.