NHG 2021: hogere huizenprijzen, hogere NHG grens

NHG 2021: hogere huizenprijzen, hogere NHG grens

Een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? In 2021 koop je een duurder huis met NHG, want de NHG grens is flink gestegen. Per 1 januari 2021 ligt de NHG grens op 325.000 euro. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de NHG grens 6 procent hoger: 344.500 euro. NHG in 2021 is 15.000 euro hoger dan de NHG grens van 2020. Toen lag de grens voor een NHG hypotheek op 310.000. Dat is een flinke stijging! Goed nieuws als jij van plan bent om in 2021 een huis te kopen. Hoe het precies zit met NHG 2021 en wat de voordelen van NHG zijn, leggen we je uit in dit artikel.

NHG 2019

NHG-grens 2021 & stijgende huizenprijzen

De grens NHG 2021 is gekoppeld aan de huizenprijzen. Stijgen de woningprijzen, dan wordt de NHG-grens hoger. NHG 2021 is berekend aan de hand van de woningprijzen van juni, juli en augustus 2020. De gemiddelde koopsom van een huis was in deze maanden 334.000 euro. Dat is een behoorlijke stijging ten opzichte van vorig jaar, toen een huis gemiddeld zo’n 313.000 euro kostte. 

Wat is NHG?

De NHG grens stijgt dus flink in 2021. Maar wat is nationale hypotheekgarantie precies is en wat zijn de voordelen NHG? It’s all in the name: NHG is een garantie op je hypotheek, toegekend door Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Het is een vangnet voor als je in de financiële problemen komt en jouw hypotheek niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld door scheiding, werkloosheid of overlijden van je partner. Zo beperkt NHG in 2021 het financiële risico dat je loopt met jouw koopwoning en hypotheek. 

NHG Woonlastenfaciliteit bij tijdelijke inkomensdaling

Als je jouw NHG hypotheek tijdelijk niet kunt betalen vanwege bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of werkloosheid, kan NHG garantie uit 2021 je helpen met de Woonlastenfaciliteit regeling. Jij betaalt jouw hypotheek maandelijks af met een bedrag dat je volgens NHG kunt missen, voor de rest ontvang je een aanvullende lening van NHG. Op deze manier loop jij geen betalingsachterstand op en kun je gewoon in jouw huis blijven wonen.

Haircut-regeling NHG bij structurele inkomensdaling

Is jouw inkomensdaling niet tijdelijk en kun jij jouw hypotheek structureel niet meer betalen? Dan zorgt de Haircut-regeling van NHG er ook in 2021 wellicht voor dat jij toch in jouw huis kunt blijven wonen. NHG lost dan eenmalig een deel van jouw hypotheek af, waardoor je maandlasten lager worden en je jouw hypotheek weer kunt betalen.

Restschuld en NHG

Is er helaas geen mogelijkheid om in jouw woning te blijven wonen en moet je jouw huis gedwongen verkopen? Dat is ontzettend vervelend, vooral als je je ook nog zorgen moet maken over een eventuele restschuld. Een restschuld houdt in dat de verkoopsom van jouw woning lager is dan je hypotheek. Hierdoor blijf je zitten met een schuld. Sluit je een hypotheek NHG af in 2021 en voldoe je aan de voorwaarden? Dan kan NHG jouw restschuld kwijtschelden.

Lage hypotheekrente met NHG

Tot zover de garantie op je NHG hypotheek in 2021. Omdat je met NHG het risico verlaagt van een hypotheek, geeft de bank korting op je hypotheekrente. Dat maakt een NHG hypotheek al snel 0,5 procent goedkoper dan hypotheekrente zonder NHG. Vergelijk jouw hypotheek maar eens met en zonder NHG in 2021 onze hypotheekrentevergelijker

Met NHG 2021 heeft je hypotheekverstrekker namelijk zekerheid dat jouw hypotheek altijd wordt (af)betaald, ook als je dat zelf niet meer kunt. Een hypotheek met NHG is daarmee niet alleen veiliger voor jou én je hypotheekverstrekker in 2021, maar ook goedkoper dan een hypotheek zonder NHG.

Maximale hypotheek NHG en energiebesparende voorzieningen

In 2021 mag je met NHG maximaal 100% van de woningwaarde of de koopsom lenen, waarbij het laagste bedrag leidend is. Alle bijkomende kosten mag je niet meefinancieren met je hypotheek en moet je met eigen geld betalen. 

Tenzij je jouw huis energie zuinig(er) wilt maken of een huis koopt dat al energiezuinig is. Dan mag je met NHG in 2021 tot 6 procent van de woningwaarde extra lenen! Daarmee komt de NHG-grens in 2021 op 344.500 euro. Ook met een NHG hypotheek heb jij dus de mogelijkheid om jouw energie-onzuinige stulpje te verduurzamen. 

Kosten NHG in 2021

Een NHG hypotheek heeft dus veel voordelen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Je betaalt namelijk premie kosten voor NHG. In 2021 betaal je NHG 0,7 procent van het totale hypotheekbedrag. Met een NHG grens van 325.000 euro bedragen de NHG kosten maximaal 2.275 euro. Een voordeel is dat je de NHG kosten kunt aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting. 

NHG en eigen geld

Vanwege premie die je betaalt voor je NHG hypotheek heb je meer eigen geld nodig. Dat blijft zo voor NHG in 2021. Ook in 2021 mag je namelijk maximaal 100% van de woningwaarde lenen. De extra kosten die je maakt, zoals de kosten voor hypotheekadvies en de NHG kosten, mag je niet meefinancieren met je hypotheek. Om een huis te kopen met NHG in 2021 heb je dus meer spaargeld nodig.

NHG en BKR registratie

Kun jij jouw hypotheek niet meer betalen en schiet NHG je te hulp? Dan levert dat je een registratie bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) op. Deze BKR-registratie heeft de code RN (restschuld NHG hypotheek) en is na einddatum nog 5 jaar zichtbaar. In die tijd is het moeilijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Op een BKR-registratie zit je natuurlijk niet te wachten, maar toch is dat op zich niet echt een nadeel van NHG. Zonder NHG hypotheek krijg jij namelijk óók een BKR registratie als jij jouw hypotheek niet meer kunt betalen of een restschuld hebt. Alleen moet je de restschuld in dat geval zelf betalen. Dubbel pech dus. 

NHG hypotheek 2021 afsluiten

Ben jij van plan om een huis te kopen in 2021 met een budget tot 325.000 euro? Dan is een NHG hypotheek afsluiten een verstandige optie.  

Wil je weten of een NHG hypotheek in 2021 voor jou voordelig is en of je aan de voorwaarden NHG voldoet? Bespreek het met je hypotheekadviseur in een gratis oriëntatiegesprek. Die kan jouw NHG hypotheek ook direct voor je afsluiten zodra je eenmaal een huis hebt gekocht.

NHG hypotheek afsluiten?

Bespreek het met een adviseur