Eerste huis kopen

Eerste huis kopen

Je eerste hypotheek afsluiten? Lees waar je op moet letten bij een startershypotheek.

Je eerste hypotheek afsluiten

Jij gaat je eerste eigen huis kopen! Super leuk natuurlijk, maar ook spannend en ingewikkeld. Want er komt veel op je af en je moet ook een hypotheek regelen. Het is daarom goed om te weten wat je opties zijn.

Wat is een startershypotheek?

Als jij je eerste huis koopt ben je een starter. Je bent namelijk nieuw op de woningmarkt. Een startershypotheek heeft dus niets te maken met je leeftijd. 

Lastig hypotheek regelen voor starters

Voor veel starters is het lastig om een huis te kopen. Dat kan komen doordat:

  • je eigen geld nodig hebt. Sinds 2018 mag je maar 100% lenen van de koopsom. De bijkomende kosten, ongeveer 6% van de koopsom, moet je op een andere manier betalen. Denk aan kosten voor de notaris, hypotheekadvies en overdrachtsbelasting.
  • je in de ogen van de hypotheekverstrekkers geen ideale kandidaat bent. Je hebt bijvoorbeeld geen vast contract. Of een studieschuld.

Gelukkig is het zeker niet onmogelijk om een hypotheek te krijgen als starter. Want er kan meer dan je denkt. We zetten wat handige tips voor je op een rijtje.

Bereken je startershypotheek.

Eenvoudig en stap voor stap.

Ik heet en ik wil een .

Vragen? Bel

030 - 208 2010

Beste Leon & Judith,

Hierbij het resultaat van jullie hypotheekberekening:

Jullie hypotheek

€ 320.357

Netto per maand

€ 1.052

Ingebracht eigen geld

€ 7.500

Jullie kunnen een huis kopen van

€ 337.500

Max hypotheek op inkomen:
€ 320.357
Inkomen Leon
€ 36.760
Inkomen Judith
€ 30.450
Creditcard
€ 750
Studieschuld Judith
€ 8.000
Netto per maand:
€ 1.052
Rente 2,05%
€ 561
Aflossing
€ 639
Bruto maandlast
€ 1.200
Belastingteruggave
€ 149
Netto per maand
€ 1.052
Koopsom bestaande bouw
€ 337.500
Overdrachtsbelasting
€ 6.750
Verbouwen
€ 3.000
Aankoopmakelaar
€ 1.200
Bouwkundige keuring
€ 450
Taxatiekosten
€ 350
Advieskosten
€ 1.395
Bankgarantie
€ 350
Notaris
€ 1.100
Aflossing roodstand, leningen en kredieten
€ 750
Totaal te financieren
€ 352.845
Maximaal hypotheek inkomen
€ 320.357
Schenking
€ 25.000
Ingebracht eigen geld
€ 7.500
Saldo (overschot)
€ 12

Je startershypotheek berekenen

De eerste stap is uitzoeken hoeveel je ongeveer kunt lenen. Dat bepaal je eenvoudig door je maximale hypotheek te berekenen. Met een paar slimme tips van Hanno kun jij er zelfs voor zorgen dat jij een hoger bedrag per maand kunt lenen, tegen dezelfde maandlasten.

Hypotheekadvies voor starters

Weten wat je maximaal kunt lenen is fijn. Maar maximaal lenen betekent ook maximale maandlasten en is in sommige gevallen niet ideaal. Je wilt toch ook blijven genieten van je leven, en sparen voor een mooie reis of verwachte gezinsuitbreiding? Kijk daarom samen met een financieel adviseur naar je situatie.

Starterslening

Via sommige gemeentes kun je een starterslening afsluiten. Die helpt je bij het kopen van je droomhuis als de koopsom hoger is dan je maximale hypotheek. Je leent dan extra geld via de gemeente en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Dit gebruik je voor het verschil tussen je maximale hypotheek en de koopsom. 

Er zijn wel kosten verbonden aan een starterslening. Een starterslening wordt gezien als een tweede hypotheek. Je moet daarom langs de notaris. Ook betaal je afsluitkosten van € 750 aan SVn.

NHG hypotheek voor starters

Bij veel banken kun je als starter een hypotheek afsluiten met een starterslening én Nationale Hypotheek Garantie. NHG is een garantie op hypotheken tot 265.000 euro. Kun jij je maandlasten niet meer betalen en verkoop jij je huis met een restschuld? Het WEW scheldt je deze kwijt.

Omdat je vrijwel zonder risico leent krijg je vaak korting op de hypotheekrente. Wel betaal je voor NHG een borgtochtprovisie van 1 %. 

Schenking

Jij mag een belastingvrije schenking tot € 100.000 ontvangen voor het kopen van je huis of het aflossen van je hypotheek. Niet alleen je ouders en andere familieleden, maar iedereen mag jou belastingvrij schenken voor je hypotheek.

Familiehypotheek

Je kunt (een deel van) je hypotheek lenen van je familie. Je familieleden moeten voldoende spaargeld hebben dat ze voorlopig niet nodig hebben. De voorwaarden van een familiehypotheek, zoals de looptijd, rente en manier van aflossen, bepalen jullie zelf. 

Een familiehypotheek heeft voor zowel jou als je familie voordelen. Jij kunt waarschijnlijk meer hypotheek krijgen dan via de bank. En je familie ontvangt een hogere rente dan ze zouden ontvangen over hun spaargeld.

Garant staan

Je ouders kunnen ook garant staan voor jouw hypotheek als jij de woonlasten niet kunt betalen als je de hypotheek afsluit. Zij zijn in dat geval aansprakelijk. Je komt hiervoor in aanmerking als je ouders voldoende financiële middelen hebben. En jij hebt het vooruitzicht binnen afzienbare tijd zelf je maandlasten te kunnen betalen.

Hypotheekvormen voor starters

Je hebt de financiering rond. Mooi, maar welke hypotheekvorm kies je? Je kunt kiezen uit een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Want als starter kun je de hypotheekrente alleen aftrekken als je een van deze twee hypotheekvormen kiest. Er zijn belangrijke verschillen tussen een annuïteiten en een lineaire hypotheek. Welke vorm je kiest, hangt af van je situatie. Je kijkt hier samen naar met je hypotheekadviseur.

Hypotheek verzekeringen

Jouw huis is een kostbaar bezit en je hypotheek een flink bedrag. De hypotheek leen je van de bank en betaal je meestal terug over een periode van 30 jaar. Dit is een langere periode waarin je met veel verschillende risico's te maken kunt krijgen. Er zijn daarom twee (verplichte) verzekeringen die je vaak afsluit: de overlijdensrisicoverzekering (ORV) en de opstalverzekering. 

  • ORV: Om het risico te verkleinen dat de hypotheeklasten niet worden betaald, is het vaak verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Je bent dan verzekerd voor een bepaald bedrag dat de verzekering uitkeert als jij komt te overlijden. Zo zorg je ervoor dat je nabestaanden voldoende geld hebben om de hypotheek te betalen.
  • Opstalverzekering: met een opstalverzekering is jouw woning verzekerd tegen schade door brand, storm, water, inbraak of diefstal. Je verzekert hiermee niet de spullen in het huis, maar het huis zelf. Een opstalverzekering is voor de bank verplicht, omdat jouw huis als onderpand dient voor je hypotheek.