Verbouwen of verhuizen:

Verbouwen of verhuizen:

wanneer kies je voor verbouwen en wanneer voor verhuizen?

Als je huidige woning niet meer aan je wensen voldoet, heb je twee opties: verbouwen of verhuizen. Wanneer kies je voor verbouwen en wanneer voor verhuizen? Wat zijn de voordelen, nadelen en kosten? Wat de beste optie is voor jou, hangt af van je woonwensen en mogelijkheden. Hieronder zetten we alles op een rij, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken voor verhuizen of verbouwen. 

Verbouwen of verhuizen

Verhuizen of verbouwen: bepaal je woonwensen en budget

Of je nou kiest voor verbouwen of verhuizen, het is verstandig om eerst je woonwensen en budget te bepalen. Wat mis je in je huidige woning? Wil je in een andere buurt wonen, meer ruimte of grotere tuin? Welke van de wensen zijn te realiseren met een verbouwing en welke alleen met een verhuizing?

En net zo belangrijk: wat is jouw budget om te verbouwen of te verhuizen? Aan beide hangt een prijskaartje. Aan welke kosten je precies moet denken, bespreken we later in dit artikel. Als je weet wat je budget is, weet je ook of het mogelijk is om jouw woonwensen te realiseren. Een hypotheekadviseur van Hanno kan je duidelijkheid geven over je budget voor een verhuizing of verbouwing. 

Nieuw huis kopen op de huizenmarkt

Naast je budget is ook de actuele huizenmarkt van belang voor jouw keuze tussen verbouwen of verhuizen. Is de huizenmarkt krap, zoals de laatste jaren, met hoge huizenprijzen en veel concurrentie? Dat maakt het enerzijds lastig om een ander huis te kopen, anderzijds kun je voor jouw huidige woning waarschijnlijk een goede prijs krijgen. 

Verhuizen en hypotheekrente

En vergeet de hypotheekrente niet. Momenteel is die nog steeds erg laag. Betaal jij nu een relatief hoge hypotheekrente, bijvoorbeeld 3% of meer? Dan kan verhuizen voordelig zijn dan verbouwen, omdat je bij een verhuizing je huidige hypotheek mag aflossen. Voor je nieuwe huis sluit je dan een nieuwe hypotheek af met een lagere rente. Hierdoor is het mogelijk dat je een duurder huis kunt kopen met lagere maandlasten. 

Wanneer kies je voor verhuizen?

Heb je woonwensen die je niet kunt realiseren met een verbouwing, zoals een huis in een andere buurt, een tuin op het zuiden of extra ruimte in een huis dat niet kan worden uitgebouwd? Dan is verhuizen waarschijnlijk beter dan verbouwen. 

Voordelen en nadelen van verhuizen

Voordelen verhuizen

 • Wil je weg uit je buurt of stad, een tuin op het zuiden of een twee-onder-een-kap woning in plaats van een tussenwoning? Dit lukt je alleen door te verhuizen.
 • Als je verhuist mag je je huidige hypotheek aflossen en een nieuwe hypotheek afsluiten voor je volgende woning. Hierdoor kun je profiteren van de lage hypotheekrente. 
 • Koop je een huis dat precies voldoet aan je woonwensen, dan ontkom je aan een stressvolle verbouwing.
 • Gezien de krappe huizenmarkt is jouw huidige woning waarschijnlijk zo verkocht voor een goede prijs.

Nadelen verhuizen

 • Heb je een gezellige wijk of hele leuke buren? Die laat je achter bij een verhuizing. Je kunt contact houden, maar je weet wat ze zeggen: beter een goede buur, dan een verre vriend. 
 • Voor een verhuizing moet je van alles regelen: een nieuwe hypotheek, verzekeringen en natuurlijk de verhuizing zelf.
 • Op de huidige markt is het aanbod beperkt, je hebt veel concurrentie en de prijzen zijn hoog. Dat maakt het kopen van een huis lastig.
 • Verkoopt jouw huis minder snel dan gedacht? Dan krijg je wellicht te maken met dubbele woonlasten. 
 • Een huis verkopen kost geld en een huis kopen ook. 
 • Soms moet je alsnog klussen in je nieuwe woning.

Kosten verhuizen

Het wordt hierboven al vermeld als een van de nadelen: een huis verkopen en een nieuw huis kopen kost allebei geld. Bij de verkoop van je huidige huis krijg je bijvoorbeeld te maken met kosten voor het verkoopklaar maken van je woning, het aanvragen van het energielabel en de verkoopmakelaar. Voor het kopen van een nieuw huis zijn er de kosten koper, waaronder overdrachtsbelasting en kosten voor het hypotheekadvies en de notaris. Vaak maak je ook nog kosten voor het stofferen of inrichten van je woning. Het is slim om rekening te houden met deze kosten voor je een keuze maakt tussen verbouwen of verhuizen.

Wanneer kies je voor verbouwen?

Als jouw woonwensen ook kunnen worden gerealiseerd door een verbouwing, kan de keuze tussen verbouwen of verhuizen lastig zijn. Bijvoorbeeld als je een grotere woonkamer of een extra slaapkamer wilt. Hieronder lees je meer over verbouwen.

Voordelen en nadelen verbouwen

Voordelen verbouwen

 • Woon je prettig in jouw wijk? Dan is het fijn als je er kunt blijven wonen. 
 • Door een verbouwing verhoog je vaak de woningwaarde van jouw huis. 
 • Ook het verduurzamen van je woning verhoogt de waarde. Het verlaagt je maandlasten en je kunt hiervoor vaak subsidie aanvragen.
 • Een verbouwing maakt je huis mooier en comfortabeler, zonder dat je hiervoor hoeft te verhuizen. 

Nadelen verbouwen

 • Een verbouwing brengt veel stress, rommel en herrie met zich mee.
 • Soms kun je tijdens de verbouwing niet in je huis blijven.
 • Verbouwen is duur. Aannemers rekenen hoge prijzen en het is mogelijk dat de kosten van de verbouwing hoger zijn dan de waardestijging van je huis.
 • Bovendien hebben aannemers het druk. Als je pech hebt kan het zo een jaar duren voordat je aan de beurt bent.
 • Niet elke verbouwing is toegestaan en soms heb je toestemming nodig van de gemeente. 

Kosten verbouwen

Net als verhuizen is verbouwen duur. Ben je handig, dan kun je de kosten drukken door veel zelf te doen. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Hoeveel een verbouwing kost kan enorm verschillen, afhankelijk van wat je precies laat verbouwen en de materialen die je wilt gebruiken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een verbouwing te financieren. 

Het is verstandig om bij verschillende aannemers, architecten en/of partijen voor bouwmaterialen offertes aan te vragen. Let er hierbij op wat je precies krijgt voor het afgesproken bedrag (zit meerwerk bijvoorbeeld bij de prijs in?) en maak duidelijke afspraken. 

Verbouwen of verhuizen: bepaal je budget!

Ben je er na dit artikel al uit of je liever wilt verbouwen of verhuizen, of wil je graag even sparren? Maak eerst een afspraak met een hypotheekadviseur om duidelijkheid te krijgen over je budget. Dat kan je helpen bij het maken van de keuze en je weet precies wat haalbaar is.