Verbouwing financieren

Verbouwing financieren

Manieren om je verbouwing te financieren

Je houdt van je huis en de plek waar hij staat. Maar je zou wel een extra kamer willen, of meer licht. Welke mogelijkheden heb je om een verbouwing te financieren?

Spaargeld

Je kunt natuurlijk sparen voor een verbouwing. Wanneer je per persoon meer dan € 30.000 aan spaargeld hebt, kan dit zeker een goede keuze zijn in verband met de vermogensrendementsheffing.

Je verbouwing financieren

  • Met spaargeld
  • Via je hypotheek (meefinancieren)
  • Met een tweede hypotheek
  • Met een lening
  • Door je hypotheek over te sluiten

‘Met hulp van Hanno hebben wij de financiering van onze verbouwing rond gekregen. Nu hebben we eindelijk een ruime keuken!’

- Frans en Deborah

Extra verbouwing voor hypotheek door hogere inschrijving

Sommige mensen laten bij het kopen van het huis, de hypotheek hoger inschrijven in de notariële akte, dan dat ze daadwerkelijk hebben geleend bij de bank. In dit geval kun je zonder tussenkomst van een notaris je hypotheek verhogen. De bank heeft jou immers op papier al die bestedingsruimte gegeven. Er wordt door je hypotheekverstrekker wel opnieuw getoetst of verhoging mogelijk is op basis van je huidige financiële situatie. Ook wordt er gekeken naar de waarde van je woning na de verbouwing.

Verbouwing meefinancieren met je hypotheek

Bij de aankoop van een huis zijn er ook mogelijkheden om extra financiering te krijgen in de vorm van een bouwdepot. 

Een voorwaarde om zo'n bouwdepot te krijgen is dat de verbouwing meerwaarde van de woning oplevert, zoals een aanbouw of nieuwe vaste trap. Een andere badkamer zorgt niet voor meerwaarde. Op basis van de taxatiewaarde van de woning na verbouwing kan een hogere hypotheek worden verstrekt.

Advies over je verbouwing?

Hypotheekadvies

Onze adviseurs geven advies over je hypotheek én je verbouwing. Zodat jij in je droomhuis kunt wonen.

Hanno Account

Financieel advies

Met een Hanno account zijn jouw financiën altijd op orde. Maak nu gratis aan.

Over Hanno: jouw online adviseur

Over Hanno Hypotheken
  • Advies over al jouw geldzaken
  • 100% onafhankelijk en altijd in jouw belang
  • Alles geregeld, jij hebt er geen omkijken naar

Tweede hypotheek

Ook kun je voor een verbouwing een extra hypotheek afsluiten, naast de hypotheek die je nu al hebt. Voor deze tweede hypotheek wordt er opnieuw getoetst of het op basis van je financiële situatie mogelijk is, en hiervoor ga je weer naar de notaris. 

Lening

Als je slechts een klein bedrag nodig hebt voor je verbouwing, zou je het kunnen lenen bij een geldverstrekker. De extra kosten van notaris en taxatie heb je dan niet. De rente over het geld dat je leent voor de verbouwing, kan fiscaal aftrekbaar zijn. Belangrijk is dan dat je, net als bij een annuïteiten of lineaire hypotheek, tijdens de looptijd aflost.

Oversluiten

Het kan ook een optie zijn om je huidige hypotheek over te sluiten en tegelijkertijd te verhogen voor het bedrag waarmee je wilt verbouwen. Je profiteert dan meteen van de huidige lage rente. Het oversluiten van je hypotheek brengt wel extra kosten met zich mee. Laat je daarom goed informeren.

Je hypotheek oversluiten voor de verbouwing?

Hypotheek afsluiten kosten

Bereken eenvoudig of jij je verbouwing kunt financieren door je hypotheek over te sluiten.

Hypotheekadviseur contact opnemen

Snelle vraag of advies?