Verbouwing financieren

Verbouwing financieren

Badkamer, keuken of andere dingen aan je huis verbouwen? Zo kun jij jouw verbouwing financieren

Wil jij een verbouwing financieren voor je huis? Je houdt van je huis en de plek waar het staat. Maar je zou wel een extra kamer willen, of meer licht. Of energiebesparende maatregelen, om te besparen op je woonlasten. Dan is je woning verbouwen een goede optie. Je hebt verschillende mogelijkheden voor het financieren van je verbouwing. Hieronder lees je welke opties je hebt om jouw verbouwing te betalen.

Verbouwing financieren.jpg

Een verbouwing financieren kan via:

  • Spaargeld
  • Hypotheek verhogen
  • Tweede hypotheek
  • Persoonlijke lening

Verbouwing financieren met spaargeld

Een verbouwing kun je financieren met eigen geld. Wanneer je per persoon meer dan € 30.000 aan spaargeld hebt, kan het zeker slim zijn om je huis te verbouwen met spaargeld, in verband met de vermogensrendementsheffing. Heb je niet voldoende spaargeld om jouw verbouwing te financieren, dan kun je gelukkig ook jouw hypotheek verhogen voor verbouwing.

Hypotheek verhogen voor verbouwing via bouwdepot

Als je jouw hypotheek wilt verhogen voor een verbouwing, dan kun je via jouw hypotheekadviseur een bouwdepot aanvragen. Hoeveel je extra mag lenen voor de renovatie van je huis, hangt af van de taxatiewaarde na de verbouwing en de werkzaamheden die je laat uitvoeren. Voor een uitbouw of energiebesparende maatregelen mag je vaak een hoger percentage lenen dan voor een nieuwe keuken. Die eerste werkzaamheden hebben een hogere meerwaarde, want die laatste is smaakgevoelig. Lees hier alles over de regels van een bouwdepot voor een bestaande woning.

Verbouwingshypotheek en de notaris

Kies je ervoor om jouw hypotheek te verhogen voor een verbouwing, dan kan het zijn dat je niet naar de notaris hoeft. Dat is mooi, want dat scheelt in de kosten voor het verhogen van je hypotheek. Je mag de notaris overslaan bij het financieren van je verbouwing als je bij het kopen van de woning de hypotheek hoger hebt laten inschrijven in de notariële akte. In dit geval kun je zonder tussenkomst van een notaris je hypotheek verhogen voor een verbouwing. De bank heeft jou immers op papier al die bestedingsruimte gegeven. Er wordt door je hypotheekverstrekker wel opnieuw getoetst of je het extra bedrag voor je bouwdepot kunt lenen op basis van je inkomen en naar de taxatiewaarde van de woning na de verbouwing.

Tweede hypotheek voor verbouwing

Ook kun je een verbouwing financieren door een 2e hypotheek af te sluiten, naast de hypotheek die je nu al hebt. Als je een extra hypotheek voor verbouwing afsluit, wordt er opnieuw getoetst of het op basis van je financiële situatie mogelijk is. Je hebt hiervoor een hypotheekadvies nodig en je gaat ervoor naar de notaris. Jouw hypotheekadviseur kan je vertellen wat in jouw situatie de meest gunstige manier is om jouw verbouwing te financieren: je bestaande hypotheek verhogen of een tweede hypotheek afsluiten. 

Geld lenen voor verbouwing

Als je slechts een klein bedrag nodig hebt om jouw verbouwing te financieren, kun je ook een persoonlijke lening voor verbouwing afsluiten bij een geldverstrekker. De extra kosten van notaris, taxatie en hypotheekadvies heb je dan niet. Bij een lening verbouwing betaal je wel gewoon rente, maar die kan fiscaal aftrekbaar zijn. Belangrijk is dan dat je, net als bij een annuïteiten of lineaire hypotheek, je lening tijdens de looptijd aflost.

Hypotheek verhogen en direct oversluiten

Als je jouw verbouwing wilt financieren door je hypotheek te verhogen, kan het gunstig zijn om de hypotheek ook direct over te sluiten. Indien jouw huidige rente hoger is dan de actuele rente, profiteer je direct van een lagere hypotheekrente. Je hypotheek oversluiten brengt wel extra kosten met zich mee. Laat je daarom goed informeren door een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Advies over financiering verbouwing

Wil je jouw woning verbouwen, maar weet je niet hoe je het beste de verbouwing financieren? Bespreek je wensen met een financieel adviseur. Die kan zien wat in jouw situatie het beste is: hypotheek verhogen verbouwing (verbouwingshypotheek), geld lenen voor verbouwing, een tweede hypotheek afsluiten of je hypotheek oversluiten. 

Onze adviseurs helpen je graag bij het financieren van je verbouwing. Kom langs of plan een belafspraak. Altijd gratis en vrijblijvend.