Verbouwing financieren

Verbouwing financieren

Badkamer, keuken of andere dingen aan je huis verbouwen? Zo kun jij je verbouwing financieren

Wil jij een verbouwing financieren voor je huis? Je houdt van je huis en de plek waar het staat. Maar je zou wel een extra kamer willen, of meer licht. Of energiebesparende maatregelen, om te besparen op je woonlasten. Dan is verbouwen een goede optie. Je hebt verschillende mogelijkheden voor het financieren van je verbouwing. Hieronder lees je welke opties je hebt om jouw verbouwing te betalen.

Verbouwing financieren.jpg

Een verbouwing financieren kan via:

  • Spaargeld
  • Meefinancieren hypotheek
  • Tweede hypotheek
  • Persoonlijke lening
  • Hypotheek oversluiten

Verbouwing financieren met spaargeld

Een verbouwing kun je financieren met spaargeld. Wanneer je per persoon meer dan € 30.000 aan spaargeld hebt, kan het zeker slim zijn om je huis te verbouwen met spaargeld, in verband met de vermogensrendementsheffing. Heb je geen spaargeld, dan is geld lenen voor je verbouwing een optie.

Hypotheek verhogen voor verbouwing

Een verbouwing financieren kan ook door je hypotheek te verhogen. Sommige mensen laten bij het kopen van het huis, de hypotheek hoger inschrijven in de notariële akte, dan dat ze daadwerkelijk hebben geleend bij de bank. In dit geval kun je zonder tussenkomst van een notaris je hypotheek verhogen. De bank heeft jou immers op papier al die bestedingsruimte gegeven. Er wordt door je hypotheekverstrekker wel opnieuw getoetst of verhoging mogelijk is op basis van je huidige financiële situatie. Ook wordt er gekeken naar de waarde van je woning na de verbouwing.

Verbouwing meefinancieren met hypotheek

Wil je verbouwen in je nieuwe huis, dan kun je via de hypotheek verbouwing meefinancieren. Je leent dan extra hypotheek via een bouwdepot

Een voorwaarde om je verbouwing te financieren met een bouwdepot is dat de verbouwing meerwaarde van de woning oplevert, zoals een aanbouw of nieuwe vaste trap. Een andere badkamer heeft minder meerwaarde, want dat is smaakgevoelig. Op basis van de taxatiewaarde van de woning na verbouwing kan een hogere hypotheek worden verstrekt.

Tweede hypotheek voor verbouwing

Ook kun je een verbouwing financieren door een 2e hypotheek af te sluiten, naast de hypotheek die je nu al hebt. Als je een extra hypotheek voor verbouwing afsluit, wordt er opnieuw getoetst of het op basis van je financiële situatie mogelijk is. Je hebt hiervoor een hypotheekadvies nodig en je gaat ervoor naar de notaris. 

Geld lenen voor verbouwing

Als je slechts een klein bedrag nodig hebt kan je ook een persoonlijke lening voor verbouwing afsluiten bij een geldverstrekker. De extra kosten van notaris en taxatie heb je dan niet. Bij een lening verbouwing betaal je wel gewoon rente, maar die kan fiscaal aftrekbaar zijn. Belangrijk is dan dat je, net als bij een annuïteiten of lineaire hypotheek, je lening tijdens de looptijd aflost. Meer weten over een lening voor verbouwing huis? Bespreek het met een financieel adviseur.

Hypotheek oversluiten

Je verbouwing financieren kan ook door je huidige hypotheek over te sluiten en tegelijkertijd te verhogen voor het bedrag waarmee je wilt verbouwen. Indien jouw huidige rente hoger is dan de actuele rente, profiteer je direct van een lagere hypotheekrente. Je hypotheek oversluiten brengt wel extra kosten met zich mee. Laat je daarom goed informeren door een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Advies over financiering verbouwing

Wil je jouw woning verbouwen, maar weet je niet hoe je het beste de verbouwing financieren? Bespreek je wensen met een financieel adviseur. Die kan zien wat in jouw situatie het beste is: hypotheek verhogen verbouwing (verbouwingshypotheek), geld lenen voor verbouwing, een tweede hypotheek afsluiten of je hypotheek oversluiten. 

Onze adviseurs helpen je graag bij het financieren van je verbouwing. Kom langs of plan een belafspraak. Altijd gratis en vrijblijvend.