Eerst huis kopen of verkopen: wat is wijsheid?

Eerst huis kopen of verkopen: wat is wijsheid?

Heb je al een koophuis en wil je een andere woning kopen? Dan twijfel je misschien, net als veel anderen, wat je het beste kunt doen: eerst een huis kopen of eerst verkopen? Wat verstandig is, hangt af van jouw financiële situatie en de omstandigheden op de huizenmarkt. Om te zorgen dat jij de juiste keuze maakt hebben we alle redenen en risico’s op een rij gezet. Lees in dit artikel of het voor jou slim is om eerst te kopen of te verkopen.

Eerst huis kopen of verkopen

Nieuw huis kopen: eerst verkopen of eerst kopen

Er is een groot verschil tussen het kopen van je eerste woning en het kopen van een volgende woning. In het laatste geval heb je ook een eigen woning om te verkopen. Hiervoor zijn twee opties: eerst je huidige woning verkopen, of eerst een nieuwe woning kopen.

Waarom eerst verkopen, dan kopen

Je kunt besluiten om eerst je eigen huis te verkopen voor je op zoek gaat naar een nieuwe woning. Redenen om eerst een huis te verkopen en dan pas kopen zijn: 

 • Je denkt dat je huidige huis snel zal worden verkocht
 • Je kunt of wilt geen dubbele maandlasten betalen
 • Je wilt geen tijdsdruk om je woning voor een lagere prijs te verkopen
 • Je wilt precies weten hoeveel je kunt besteden aan je nieuwe woning
 • Je hebt de volledige overwaarde nodig om een nieuw huis te kopen

Nadeel van eerst verkopen, dan pas kopen

Hoewel er goede redenen zijn om eerst je huis te verkopen en dan pas een nieuw huis te kopen, kleeft er ook een belangrijk nadeel aan. Wat als je eigen huis al is verkocht en je niet op tijd een geschikte woning kunt vinden? Dan zit je straks zonder woning. Dit probleem kun je oplossen door tijdelijk een woning te huren. Helaas betekent dat ook dat je twee keer moet verhuizen.

Waarom eerst kopen, dan verkopen

Misschien wil je liever eerst een huis kopen en dan verkopen. Redenen om een woning te kopen voordat je jouw huidige woning in de verkoop zet zijn:

 • Je komt de ideale nieuwe woning tegen voordat je huis is verkocht
 • Je verwacht dat jouw huidige woning snel zal worden verkocht
 • Je wilt op je gemak zoeken naar het perfecte nieuwe huis
 • Je hebt voldoende spaargeld om tijdelijk dubbele maandlasten te dragen
 • Je hebt genoeg financiële ruimte om onder tijdsdruk een lagere verkoopprijs te kunnen accepteren
 • Je wilt wonen op een populaire locatie waar je veel concurrentie hebt en het moeilijk is om een woning te bemachtigen

Nadeel eerst kopen, dan verkopen

Ook deze volgorde van eerst een huis kopen en dan verkopen brengt een risico met zich mee: wat als jouw eigen huis niet (snel) wordt verkocht? Dan bezit je tijdelijk twee huizen. Je hebt dan dubbele maandlasten en hebt wellicht een overbruggingshypotheek nodig. Bovendien loop je het risico dat de woning minder opbrengt dan verwacht.

Eerst kopen of verkopen op de huidige huizenmarkt

Er zijn dus goede redenen om eerst een huis te kopen én goede redenen om eerst een huis te verkopen. Afhankelijk van wat je prettig vindt en hoe je financiële situatie eruit ziet. Het is ook belangrijk om naar de actuele huizenmarkt te kijken, zowel regionaal als landelijk. 

Woningtekort

Onderzoek hoe de lokale woningmarkt ervoor staat. Hoewel de woningmarkt aan het afkoelen is, zijn er nog voldoende potentiële kopers. De tijd van hoge prijsstijgingen en extreem overbieden is echter voorbij. Dat maakt het gunstig om een huis te kopen, en wat lastiger om een woning te verkopen.

Waar wil je wonen?

Kijk ook naar de locatie waar je wilt wonen. Is die populair, zoals bijvoorbeeld de randstad, of juist niet? Op populaire plekken is het veel moeilijker om een huis te kopen dan om een huis te verkopen. Veel mensen kiezen er daar dan ook voor om eerst een huis te kopen en dan pas te verkopen.

Instapklaar of kluswoning?

Ook de staat van zowel jouw huidige woning als je gewenste nieuwe woning is van belang. Instapklare woningen worden momenteel nog steeds snel verkocht, terwijl kluswoningen inmiddels lange(re) tijd te koop staan. Is jouw huidige woning instapklaar voor de volgende eigenaar? Dan ben je het sneller kwijt dan als er flink moet worden verbouwd. Laat ook dit meewegen als je de keuze maakt om eerst je nieuwe woning te kopen of eerst te verkopen.

Eerst een huis kopen en overwaarde

Als je besluit om eerst een huis te kopen en dan pas verkopen, kun je bij de financiering gelukkig wel al rekening houden met de verwachte overwaarde van je huidige woning. Hiervoor laat je het huis taxeren. Zolang een woning nog niet is verkocht berekenen veel hypotheekverstrekkers jouw overwaarde met 90% van de getaxeerde marktwaarde. Op die manier beperken ze het risico dat je de nieuwe hypotheek uiteindelijk niet kunt betalen als de verkoopprijs lager uitvalt dan verwacht.

Overbruggingshypotheek

Om de overwaarde van een nog niet verkochte woning in te zetten sluit je een overbruggingshypotheek af. Naast de nieuwe hypotheek leen je ook het bedrag van de verwachte overwaarde. Zodra je oude woning is verkocht, los je met de overwaarde de overbruggingshypotheek weer af. Tot die tijd heb je bijna (drie)dubbele woonlasten: je oude hypotheek, je nieuwe hypotheek en de rente van de overbruggingshypotheek. Om dit te kunnen betalen moet je voldoende spaargeld hebben.

Eerst kopen of eerst verkopen: wat is wijsheid?

Eerst verkopen geeft meer zekerheid over de daadwerkelijke overwaarde en voorkomt dubbele woonlasten. Vanwege de krapte op de huizenmarkt van de afgelopen jaren is het lange tijd gangbaar geweest om eerst een huis te kopen en dan pas te verkopen. Die balans is aan het omslaan. Doe vooral waar jij je prettig bij voelt en wat past bij je financiële situatie. En kijk ook goed naar de lokale huizenmarkt. Waar je woont en wilt gaan wonen maakt veel uit voor de beste volgorde van eerst een huis verkopen of eerst kopen.

Twijfel je over wat voor jou het beste is: eerst een huis kopen of verkopen? Onze hypotheekadviseurs kijken graag met je mee. Neem contact op en maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek.