Hypotheek voor volgende woning

Hypotheek voor volgende woning

Alles over hypotheken

Je bent toe aan een volgende woning en bijbehorende hypotheek. Want je wilt groter gaan wonen, of juist kleiner. Je wilt de stad uit, of in. Redenen genoeg om een ander huis te gaan kopen. Als je een hypotheek zoekt voor je volgende huis, is het verstandig je te verdiepen in de huidige huizenmarkt en de nieuwste ontwikkelingen en veranderingen in wet- en regelgeving. Hoe werkt een hypotheek afsluiten ook alweer en waar let je op bij een volgende hypotheek?

Volgende huis kopen

Je volgende hypotheek

Er zijn meerdere dingen waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een hypotheek voor je volgende woning. De belangrijkste zijn:

Een huis kopen: hoe ging dat ook alweer?

Voor een groot deel doorloop je dezelfde stappen als bij het kopen van je eerste huis. Zodra jouw bod op een huis is geaccepteerd is het tijd om de financiering van je volgende huis te regelen. Het grote verschil met het kopen van je eerste woning is dat je jouw huidige woning moet verkopen. Wat is wijsheid: eerste je woning verkopen of eerst een nieuwe woning kopen?

Eerst kopen of eerst verkopen?

Als je een nieuwe woning gaat kopen, moet je je huidige woning verkopen. Wat het beste is, eerst kopen of eerst verkopen, hangt af van de markt en jouw persoonlijke situatie. Houd in ieder geval rekening met de volgende zaken:

  • Als je ervoor kiest om eerst je nieuwe woning te kopen, heb je het risico op dubbele woonlasten. Ga goed na of je deze kosten kunt betalen.
  • Kies je ervoor om eerst je huidige woning te verkopen, dan is het verstandig om in je koopvoorwaarden op te nemen dat je nog een tijdje in je huis wilt blijven wonen. Anders heb je misschien niet genoeg tijd om je nieuwe droomwoning te vinden en moet je op zoek naar een tijdelijke noodoplossing.

Meer tips? Lees ons artikel over eerst kopen of eerst verkopen. Bespreek goed met jouw hypotheekadviseur wat voor jou de meest aantrekkelijke optie is.

Overbruggingshypotheek

Als je geld overhoudt aan de verkoop van je huidige woning heb je overwaarde. Overwaarde moet je in principe investeren in je nieuwe woning, anders kom je voor dat bedrag niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek bij je volgende hypotheek. Je kunt echter pas gebruik maken van de overwaarde als je huidige woning is verkocht. De oplossing hiervoor is een overbruggingshypotheek. Je leent dan naast je hypotheek een extra bedrag ter grootte van de (verwachte) overwaarde. Wanneer je huis verkocht is en de overdracht bij de notaris is geweest, los je dit bedrag in een keer af.

Restschuld

Heb je helaas geen overwaarde, maar staat jouw huis onder water? Gelukkig is het mogelijk om een restschuld mee te financieren met je nieuwe hypotheek. Een nadeel hiervan is dat je niet in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie. Meer over het meefinancieren van je restschuld lees je hier.

Maatwerk voor je volgende hypotheek

Voor een volgende hypotheek is een standaard oplossing zelden de beste: duurder en vaak niet passend bij jouw situatie. Als je een aflossingsvrije of spaarhypotheek hebt, is het vaak voordelig die te behouden in combinatie met een nieuwe annuïteitenhypotheek.

Advies over je volgende hypotheek

Wil je advies over het kopen en financieren van een volgende woning? Onze hypotheekadviseurs kijken graag met je mee naar jouw situatie. Gratis en vrijblijvend.