Hypotheek voor volgende woning

Hypotheek voor volgende woning

Alles over hypotheken

Je wilt groter gaan wonen, of juist kleiner. Je wilt de stad uit, of juist in. Redenen genoeg om een ander huis te gaan kopen. Als je een hypotheek zoekt voor je volgende huis, is het verstandig je weer eens te verdiepen in de nieuwste ontwikkelingen en veranderingen in wet- en regelgeving. Dat kan ook met een adviseur natuurlijk.

Volgende huis kopen

Dingen waar je bij een tweede hypotheek rekening moet houden:

  • Is er overwaarde op de huidige woning? Of een restschuld?
  • Kan en wil je de huidige hypotheek meenemen?
  • Wat zijn de bijkomende kosten naast de koopsom van het huis?

Hoe ging dat ook alweer?

Voor een groot deel doorloop je dezelfde stappen als bij het kopen van je eerste huis. Je zoekt je droomwoning en moet de financiering regelen. Het grote verschil is echter dat je je huidige woning moet verkopen. Maar verkoop ik nou eerst mijn huidige woning, of koop ik eerst mijn volgende woning?

Eerst kopen of eerst verkopen?

Als je een nieuwe woning gaat kopen, moet je je huidige woning gaan verkopen. Het is moeilijk te zeggen of je beter eerst je huidige woning kan verkopen of eerst je volgende woning kan kopen. Houd in ieder geval rekening met de volgende zaken:

  • Als je ervoor kiest om eerst je nieuwe woning te gaan kopen, bijvoorbeeld omdat er veel vraag naar is, heb je het risico op dubbele woonlasten. Ga goed na of je deze kosten kunt betalen.
  • Kies je ervoor om eerst je huidige woning te verkopen, dan is het verstandig om in je koopvoorwaarden op te nemen dat je nog een tijdje in je huis wilt blijven wonen. Anders heb je misschien niet genoeg tijd om je nieuwe droomwoning te vinden en moet je op zoek naar een tijdelijke noodoplossing.

Bespreek goed met je adviseur wat voor jou de meest aantrekkelijke optie is.

Overbruggingshypotheek

Als je geld overhoudt aan de verkoop van je huidige woning, dan heb je overwaarde. Deze wil je graag investeren in je nieuwe woning. Je kunt echter pas gebruik maken van dit geld als je huidige woning verkocht is. De oplossing hiervoor is een overbruggingshypotheek. Je leent dan naast je hypotheek een extra bedrag ter grootte van je verwachte overwaarde. Wanneer je huis verkocht is, los je dit bedrag in een keer af.

Restschuld

Als je een restschuld hebt op je hypotheek, is het mogelijk om deze mee te financieren in je nieuwe hypotheek. Een nadeel hiervan is dat je niet in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie. 

Je volgende hypotheek

Ook is een standaard oplossing zelden de beste: duurder en vaak niet passend bij jouw situatie. Als je een aflossingsvrije of spaarhypotheek hebt, is het vaak voordelig die te behouden in combinatie met een nieuwe annuïteitenhypotheek.