Terugverdientijd oversluiten hypotheek

Terugverdientijd oversluiten hypotheek

Naar 'alles over hypotheken'

Nu de hypotheekrente stijgt sluiten veel mensen nog snel hun hypotheek over. Met de nog altijd lage(re) actuele hypotheekrente kan je hypotheek oversluiten financieel gunstig zijn. Maar om je hypotheek over te sluiten moet je eerst kosten maken. Om te besluiten of jij kunt besparen op je hypotheek kijk je naar de terugverdientijd bij oversluiten. Wat is dat precies en hoe kun je de terugverdientijd oversluiten hypotheek berekenen?

Terugverdientijd oversluiten hypotheek

Wanneer je hypotheek oversluiten?

Vanwege de stijgende maar nog altijd lage hypotheekrente sluiten veel mensen nog snel hun hypotheek over. Naast de rente is oversluiten ook om andere redenen gunstig. Denk aan een gewijzigde persoonlijke situatie, plannen om je huis te verbouwen of meer gewenste zekerheid over je maandlasten in de toekomst. 

Een overzicht van redenen hypotheek oversluiten vind je in ons artikel wanneer hypotheek oversluiten. Er zijn natuurlijk ook redenen waarom het oversluiten van je hypotheek juist niet voordelig is. Die vind je in het artikel valkuilen bij oversluiten.

Terugverdientijd oversluiten hypotheek

Het oversluiten van je hypotheek is alleen gunstig als het je uiteindelijk meer bespaart dan dat het kost. Hiervoor moet de terugverdientijd oversluiten hypotheek lang genoeg zijn. Dat wil zeggen hoe lang het duurt voordat je de kosten van het oversluiten van de hypotheek hebt terugverdiend.

  • Als je terugverdientijd langer is dan je resterende rentevaste periode is het meestal niet de moeite waard om over te sluiten. Dat geldt ook als je plannen hebt om te verhuizen of als je jouw nieuwe hypotheekrente kort vast wil zetten.
  • Wil je daarentegen nog lang in je woning blijven wonen en is jouw huidige rente hoger dan de actuele hypotheekrente? Dan is de kans groot dat jouw terugverdientijd lang genoeg is en je kunt besparen met je hypotheek oversluiten.

Kosten oversluiten hypotheek

Om je te helpen bepalen of je terugverdientijd hypotheek oversluiten lang genoeg is, zetten we hier een indicatie van de kosten hypotheek oversluiten op een rijtje. 

Boeterente bij oversluiten

Als jij jouw hypotheek wilt oversluiten voordat je rentevaste periode is afgelopen, betaal je vaak een boete aan je huidige geldverstrekker. Die loopt namelijk hypotheekrente mis als jij je hypotheek oversluit naar een andere partij. Hoe hoog de boeterente precies is, hangt af van jouw huidige hypotheekrente, de resterende looptijd en de actuele hypotheekrente voor de resterende looptijd. Hoe hoger de boeterente, hoe langer je terugverdientijd oversluiten hypotheek. En een voordeel van de stijgende hypotheekrente is dat het zorgt voor lagere boeterentes.

Boeterente berekenen

Stel je hebt een openstaande hypotheekschuld van 300.000 euro en hebt gekozen voor een periode van 10 jaar rentevast met 4% hypotheekrente. Na 5 jaar wil je jouw hypotheek oversluiten naar een andere bank tegen 3,5% rente. Je huidige geldverstrekker kan het geld dat jij terugbetaalt ook weer uitlenen tegen 4% en loopt daardoor 5 jaar lang 0,5% hypotheekrente mis. Dat is 7.500 euro. Dat bedrag maken ze netto contact. Dat wil zeggen dat je er korting op krijgt, omdat je het in één keer aflost. Hierdoor kan jouw geldverstrekker er iets anders mee doen en er geld aan verdienen.

Boeterente opvragen bij bank

Voor het netto contant maken van boeterente hebben geldverstrekkers ingewikkelde formules. Het is daarom niet mogelijk om zelf je boete bij oversluiten te berekenen. Neem voor een boeterenteberekening contact op met je geldverstrekker. Daarmee kan een onafhankelijke hypotheekadviseur berekenen wat jouw terugverdientijd oversluiten hypotheek is.

Kosten oversluiten meefinancieren

Het is mogelijk om de boeterente en de andere kosten oversluiten hypotheek mee te financieren met je nieuwe hypotheek. Je hebt dus niet per se eigen geld nodig om jouw hypotheek over te sluiten. Het nadeel is dat je er dan wel hypotheekrente over moet betalen. Daarom is het voor je terugverdientijd hypotheek oversluiten gunstiger als je deze kosten uit eigen middelen kunt betalen.

Oversluiten? Aan de slag!

Zo zit het dus met de terugverdientijd oversluiten hypotheek. Als je denkt dat oversluiten voor jou voordelig is, maak dan alvast een berekening voor oversluiten en vraag snel je boeterente op bij je hypotheekverstrekker. Daarmee kan een onafhankelijke hypotheekadviseur je terugverdientijd hypotheek oversluiten berekenen. Uiteraard helpen onze adviseurs je hier graag bij in een gratis oriëntatiegesprek.