Huizenprijzen en huizenmarkt 2020

Huizenprijzen en huizenmarkt 2020

Naar 'alles over hypotheken'

Overweeg jij om in 2020 je eerste huis te kopen of te verhuizen naar een nieuw koophuis? Dan is het verstandig om je te verdiepen in de woningmarkt. Het is je vast niet ontgaan dat de huizenprijzen hoog zijn. Je vraagt je misschien dan ook af of het verstandig is om nu een woning te kopen. Goed dus om uit te zoeken hoe de huizenmarkt en de huizenprijzen zich in 2020 gaan ontwikkelen. Dat vertellen we je in dit artikel.

N.B.: weten welke effecten corona heeft op de woningmarkt? Dat lees je in ons artikel over de het coronavirus en de huizenmarkt.

Huizenmarkt.jpg

Gekte op de huizenmarkt

De huizenmarkt is al jaren krap. De huizenprijzen zijn gestegen tot ongekende hoogte en overbieden om een huis te kopen was eerder regel dan uitzondering. Voor 2020 is de verwachting dat de huizenprijzen weer harder gaan stijgen dan vorig jaar. Dit lichten we nader toe met cijfers over de huizenmarkt van Hypotheken Data Netwerk, NVM,  het Kadaster en de ABN Amro.

Schaarste op de woningmarkt

Op de huizenmarkt van 2020 is veel vraag naar koophuizen en weinig aanbod. Hiervoor zijn verschillende redenen:

  • Tijdens de crisis zijn er te weinig nieuwe huizen gebouwd. 
  • Er zijn steeds meer mensen die een huis willen kopen, vanwege de steeds verder dalende, historisch lage hypotheekrente, hoge huurprijzen, weinig werkloosheid en stijgende inkomens. Dat maakt het kopen van een eigen huis aantrekkelijk. 
  • Beleggers drijven de huizenprijzen op, omdat zij meer geld te besteden hebben dan particulieren en een hogere koopsom (kunnen) betalen.

Woningnood

Dat zorgt ervoor dat de woningmarkt in 2020 steeds krapper wordt. De schaarste neemt toe, omdat er minder woningen in de verkoop komen. Waarschijnlijk worden er in 2020 5% minder woningen verkocht dan vorig jaar.

Aan het einde van 2019 stonden er 18% minder woningen in de verkoop dan een jaar daarvoor. Op jaarbasis zijn er vorig jaar zo'n 4,5% minder huizen verkocht. Het aantal huizen in de verkoop neemt dus al jaren af. Huizenzoekers kunnen hierdoor uit minder dan drie geschikte huizen kiezen, het laagste aantal ooit.

Stijging huizenprijzen in 2020

De huizenprijzen stijgen nu al bijna zes jaar achter elkaar. In 2019 leek de woningmarkt langzaam af te koelen en vlakten de prijsstijgingen af. Op sommige locaties daalden de woningprijzen zelfs! Helaas was er in het laatste kwartaal van 2019 weer sprake van een prijsstijging.  De verwachting is dat de huizenprijzen in 2020 4 tot 4,5% gaan stijgen. 

Een huis in Nederland kost nu gemiddeld 326.000 euro, 8% meer dan een jaar geleden. De vierkante meterprijs steeg met 6,5%. Dit maakt de huizenprijzen in 2020 hoger dan ooit.

Overbieden op een huis

Niet alleen stijgen de huizenprijzen, ook is overbieden eerder regel dan uitzondering. Het aantal huizen dat boven de vraagprijs is verkocht, is nog nooit zo hoog geweest. Ruim 40 procent van de woningen in 2019 is verkocht boven de vraagprijs. 

Dit geeft jou als koper weinig ruimte tot onderhandelen op de huizenmarkt van 2020. Vooral niet als je een huis wilt kopen in de Randstad of op een andere populaire locatie.

Huis kopen met eigen geld

Ook brengen kopers steeds meer eigen geld in bij het kopen van een huis. Vorig jaar namen kopers bijna 27.000 euro aan eigen geld mee. 

Eigen geld wordt steeds belangrijker op de huizenmarkt in 2020 omdat je maar 100% mag lenen van de woningwaarde. Alle bijkomende kosten, zoals hypotheekadvies, notariskosten en makelaarskosten, moet je zelf betalen. Hiervoor kun je spaargeld of overwaarde inzetten.

Overbieden? Meer eigen geld nodig

Ook overbieden op de huizenmarkt in 2020 zorgt ervoor dat jij steeds meer eigen geld nodig hebt om een huis te kopen. Alles wat je boven de woningwaarde biedt, moet je namelijk uit eigen zak betalen.

Rekenvoorbeeld

  • Vraagprijs: 325.000 euro
  • Koopsom: 350.000 euro
  • Taxatiewaarde: 330.000 euro
  • Zelf (extra) inleggen: 20.000 euro > het verschil tussen koopsom en taxatiewaarde

Verkopersmarkt: huizen snel verkocht

Een woning kopen is dus steeds lastiger, maar een huis verkopen is zo geregeld op de huizenmarkt van 2020. Zo gepiept en voor een fantastische prijs. Gemiddeld staat een woning slechts 37 dagen te koop. Verkoop jij je huis in de Randstad? Dan is het mogelijk dat jouw huis binnen een dag weg is.

De kans is groot dat je als doorstromer eerst een nieuw huis wilt kopen voordat je jouw huidige huis verkoopt. Dat gebeurt in 70% van de gevallen. Vroeger was dat wel anders. Toen was het normaal om eerst je huidige huis te verkopen. 

Hoe koop je een huis in 2020?

Helaas is de woningnood dus nog niet voorbij. In 2020 komen er waarschijnlijk 5% minder huizen in de verkoop, voor een prijs die 4% hoger is dan vorig jaar. Dat maakt een huis kopen in 2020 moeilijker dan een paar jaar geleden.  

Een woning kopen is lastig, maar niet onmogelijk. Er worden tenslotte genoeg woningen verkocht. Een goede voorbereiding zorgt voor een grotere kans op de huizenmarkt. Met de volgende drie tips lukt het jou zeker om een woning te bemachtigen:

  • Aankoopmakelaar: schakel een aankoopmakelaar in. Een makelaar heeft kennis van de lokale huizenmarkt, weet eerder welke huizen er te koop komen en adviseert je tijdens het bieden over een reeel bod. Het geeft je een voorsprong op andere kopers en kan je net dat zetje geven waardoor je het huis wel krijgt. Hanno helpt je graag bij het kiezen van een goede aankoopmakelaar.
  • Openingsbod bepalen: denk goed na over je openingsbod. Bied je te laag, dan neemt de verkoper jouw bod niet serieus. Maar als je duizenden euro’s boven de vraagprijs biedt, betaal je straks teveel. 
  • HypotheekBelofte: maak jouw bod aantrekkelijk voor de verkoper door te bieden met goede voorwaarden. Met de Hanno HypotheekBelofte kan je vaak bieden zonder financieringsvoorbehoud. Daarmee geef je de verkoper zekerheid. Vraag 'm gratis aan bij één van onze hypotheekadviseurs.

Huis kopen in 2020? Bezoek workshop Woning Kopen.

Meld gratis aan