Huizenmarkt 2019

Huizenmarkt 2019

Hoge huizenprijzen, weinig keuze

Naar 'alles over hypotheken'

Overweeg jij om je eerste huis te kopen of te verhuizen naar een nieuw koophuis? Dan weet je vast al dat de woningmarkt krap is. Je vraagt je misschien af of het verstandig is om nu een woning te kopen. Goed dus om eerst uit te zoeken hoe het nou echt zit met de huizenmarkt en de huizenprijzen in 2019. Dat vertellen we je in dit artikel.

Huizenmarkt.jpg

Gekte op de huizenmarkt

Van een aantal vrienden heb je gehoord dat ze flink boven de vraagprijs moesten bieden om een huis te kopen. Hoe kan het dat de huizenprijzen zo hoog zijn? Dat leggen we je uit met cijfers over de huizenmarkt van Hypotheken Data Netwerk, NVM,  het Kadaster en de Rabobank.

Schaarste op de woningmarkt

Op de huidige huizenmarkt is veel vraag naar koophuizen en weinig aanbod. Tijdens de crisis zijn er te weinig nieuwe huizen gebouwd en er zijn steeds meer mensen die een huis willen kopen, vanwege de lage hypotheekrente, hoge huurprijzen en stijgende inkomens. Dat zorgt ervoor dat de woningmarkt steeds verder opdroogt. Zo zijn er in 2018 bijna 11% minder bestaande woningen verkocht dan een jaar eerder. In de grote steden en de Randstad is het aantal verkochte woningen zelfs nog sterker gedaald. 

Stijging huizenprijzen

Door deze schaarste op de woningmarkt stijgen de prijzen. Het afgelopen jaar zijn de huizen prijzen meer dan 10 procent gestegen. Een woning kostte in 2018 gemiddeld 298.000 euro en de vierkantemeterprijs is gestegen met bijna 9 procent. Met als gevolg dat de huizenprijzen in 2019 hoger zijn dan ooit.

Overbieden op een huis

Niet alleen stijgen de huizenprijzen, ook is overbieden eerder regel dan uitzondering. Bijna 40 procent van de woningen is in 2018 verkocht boven de vraagprijs. En gemiddeld is er geen verschil meer tussen de vraagprijs en de daadwerkelijke koopsom die je betaalt. Daardoor is er weinig ruimte tot onderhandelen. Vooral niet als jij een huis wilt kopen in de Randstad of op een andere populaire locatie.

Huis kopen met eigen geld

Als je in 2019 een huis wilt kopen heb je meer eigen geld nodig dan vroeger. Starters nemen steeds meer eigen geld mee als ze een huis kopen. In 2019 is dat tot nu toe ongeveer 27.000 euro. 

Eigen geld wordt steeds belangrijker op de huizenmarkt, omdat je in 2019 slechts 100 procent mag lenen van de woningwaarde. Alle bijkomende kosten, zoals hypotheekadvies, notariskosten en makelaarskosten, moet je zelf betalen. Met spaargeld of overwaarde.

Overbieden? Eerst nog even doorsparen

Ook overbieden op de huizenmarkt zorgt ervoor dat jij steeds meer eigen geld nodig hebt om je huis te kopen. Omdat je dus maar 100 procent van de woningwaarde mag lenen, moet je alles wat je daarboven biedt uit eigen zak betalen. Is het huis volgens de taxateur 20.000 minder waard dan wat jij hebt geboden? Dan krijg je de hypotheek alleen rond als je dat bedrag kunt betalen met eigen geld

Verkopersmarkt: huizen snel verkocht

Een woning kopen is dus steeds lastiger, maar een huis verkopen is zo geregeld op de huidige huizenmarkt. Jij kunt jouw oude huis niet alleen voor een goede prijs verkopen, je hebt het waarschijnlijk ook zó verkocht. Gemiddeld staat een woning nog geen 40 dagen te koop. Verkoop jij je huis in de Randstad? Dan is het mogelijk dat jouw huis binnen een dag weg is.

Ben jij van plan om te verhuizen naar je volgende koopwoning? Grote kans dat jij eerst een nieuw huis wilt kopen voordat je jouw oude huis verkoopt. Dat gebeurt namelijk in 70% van de gevallen. Vroeger was dat wel anders: toen was het normaal om je oude huis eerst te verkopen. 

Ontwikkeling huizenmarkt 2019

Goed, er zijn steeds minder huizen beschikbaar en de prijzen zijn hoog. Hoe nu verder? Uit eerdere berichten blijkt dat de gekte iets afneemt. De prijzen stijgen minder snel en huizen worden iets minder snel verkocht. De verwachting is dat dit verder doorzet en de stijging van de huizenprijzen verder afvlakt.

Maar de schaarste op de woningmarkt is voorlopig niet opgelost. Waarschijnlijk zijn er ook dit jaar te weinig huizen beschikbaar en daalt het aantal woningverkopen verder. 

We hebben natuurlijk geen glazen bol. Wat de huizenprijzen écht gaan doen is niet met zekerheid te zeggen. Hoewel het niet waarschijnlijk lijkt kunnen de woningprijzen ook dalen. 

Huis kopen 2019: hoe doe je dat?

Al deze ontwikkelingen op de huizenmarkt zorgen ervoor dat je in 2019 niet meer zo makkelijk een huis koopt als een paar jaar geleden. Maar het is wel mogelijk, er worden tenslotte genoeg woningen verkocht. Met de volgende drie tips gaat het je zeker lukken om jouw ideale woning te kopen:

  • Aankoopmakelaar: schakel een aankoopmakelaar in. Natuurlijk kun je ook een huis kopen zonder makelaar, maar een makelaar weet eerder welke huizen er te koop komen, adviseert je tijdens het biedingsproces en kan net het zetje geven waardoor jij het huis wel krijgt. Hanno helpt je bij het kiezen van een goede aankoopmakelaar.
  • Openingsbod bepalen: denk goed na over je openingsbod. Bied je te laag, dan wordt je bod niet serieus genomen. Maar als je duizenden euro’s boven de vraagprijs biedt, betaal je straks teveel. 
  • HypotheekBelofte: maak jouw bod aantrekkelijk voor de verkoper door zonder financieringsvoorbehoud te bieden. Zo geef je hem zekerheid. Dat kan veilig met de Hanno HypotheekBelofte.